Učenici se izborili protiv dvije škole pod istim krovom

Upornost učenika iz Jajca da se usprotive razdvajanju škola se isplatila!
13.08.2016 u 12:07
djeca jajce

Odluka o izgradnji škole koja će raditi po bosanskom planu i programu u Jajcu neće biti sprovedena, dok bi od naredne školske godine u svim školama na području Srednjobosanskog kantona (SBK) trebalo da bude uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svjedočanstvima, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanje SB kantona.

Ovo faktički znači da su djeca uspjela i da su dokazali kako se treba boriti za svoju stvar. Nisu htjeli podjele, imali su podršku medija i predstavnika međunarodnih institucija i njihova borba je uspjela. I ministarka obrazovana Katica Čerkez potvrdila je za Nezavisne novine kako ona ima informaciju da će Odluka o novoj školi biti obustavljena.

Danas ne kriju svoje zadovoljstvo, kažu da se borba isplatila. Učenik Ivica Jukanović rekao je za BUKU kako kod njih vlada veliko veselje.

"Kako kod mene tako i kod mog tima je velika radost, ali i kod naših sugradjana" kaže on.

Njegovi utisci od čitave priče jeste da su uspjeli, da se nisu bezveze borili i da svi ali baš svi trebaju da se bore da bi postigli uspjeh. I učenik Tarik Šehić potvrdio nam je da će Odluka o školi biti obustavljena.

Dugogodišnji studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić kaže da iako još uvijek ne postoji formalna odluka o obustavljanju osnivanja škole, to je praktično riješena stvar. I sam je iznenađen kako se to dogodilo, bio je u kontaktima sa političarima iz tog grada, i nije bilo naznake da će se nešto ovakvo desiti.

"Ne znam uzrok promjene odluke, niti motiv, ali ovo je velika stvar. Bitna je stvar da su učenici uspjeli u svojoj namjeri, iako nisu imali podršku ni roditelja, ni profesora koji su zaista sramno šutjeli sve vrijeme, ni lokalne zajednice".

Prema njegovim informacijama Općina Jajce će "odbiti da se implementira Odluka". Skupština Kantona ne može poništiti svoju odluku, ovo će, kaže, biti, u dogovoru sa Općinom.

"Ovo je direktna promjena Odluke Skupštine Kantona i dokaz da i srednjoškolci uz jak pritisak mogu da promijene odluke političara" ističe za BUKU Samir Beharić.

Ova djeca svima su nam pokazala lekciju iz gradjanskog bunta, bravo djeco naša!

(buka)