Učenicima dobre stipendije za upis određenih zanimanja

Učenika je sve manje, škola je sve više koje se zatvaraju i ovo je nešto što mora da zabrine one koji vode ovu državu.
20.06.2019 u 07:48
praksa

Zbog toga su pojedine škole počele da stimulišu deficitarna zanimanja te da će plaćati učenike koji upišu određena zanimanja.

“Prema potrebama privrede, u JU Srednjoj građevinskoj školi u Mostaru uveli smo tri zanimanja trećeg stepena složenosti i to: keramičar-teracer, zidar-fasader, te dekorater zidnih površina. U dogovoru s građevinskim kompanijama od septembra ove godine nudimo stipendiju od 200 KM mjesečno tijekom čitavog školovanja svim učenicima koji se odluče za jedno od ovih deficitarnih zanimanja” navodi se u saopštenju ove škole.

Za ovaj korak smo se odlučili zato što je cijeloj regiji prijeko potreban ovaj kadar. Građevinska industrija cvjeta; međutim, veliki problem građevinskim kompanijama predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage. Prilikom osmišljavanja i donošenja nastavnog plana i programa, uzeli smo u obzir potrebe lokalnog tržišta rada dobivene iz Službe za zapošljavanje i od privrednih subjekata.

“Naša škola formirala je vijeće koje radi na planiranju sadržaja i programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke, te pomaže jačanju veze između škole i privrede” ističu u školi.

U BiH i drugim zemljama Balkana nastoji se implementirati dualni sistem obrazovanja koji je aktualan u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ovaj sistem podrazumijeva manji broj sati teorije, te veći broj sati praktične nastave, koja se od početka školovanja odvija u preduzećima. Na ovaj način osigurava se da učenici neposredno po završetku školovanja imaju zajamčeno radno mjesto u kompaniji u kojoj su obavljali praktičnu nastavu, kao i da već posjeduju sva neophodna znanja. Stoga Mostar zajedno s Goraždom, Prijedorom i Gradiškom, a u suradnji s njemačkom organizacijom Giz, izrađuje pravilnik o praktičnoj nastavi koji će definirati prava i obveze učenika, škola, nastavnika, roditelja i svih odgovornih u lancu obrazovanja JU Srednja građevinska škola Mostar nastoji pratiti evropske tokove, te biti dijelom ovog dualnog sistema obrazovanja.

(pressing.ba)