Učenicima zabranjene marame, šminka, predugi nokti...

Direktor Pedagoškog Zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović izjavio je Srni da bi uskoro trebalo da na snagu stupi etički kodeks o ponašanju u osnovnim školama i apelovao da đaci i nastavnici poštuju nova pravila oblačenja iz kodeksa.
07.04.2018 u 12:54
kodeks

Damjanović je naveo da bi kodeks, koji će tretirati i način ponašanja i međusobnog ophođenja i uvažavanja učenika i nastavnika, trebalo da na snagu stupi nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

On je napomenuo da će sankcije za nepoštivanje tog kodeksa naknadno biti definisane pravilnicima koji će se odnositi na đake i radnike. Prema pravilima iz ovog kodeksa, čije je pravo ime Etički kodeks za radnike i učenike osnovnih škola, roditelja i posjetilaca ovih obrazovnih ustanova, đaci moraju da imaju čistu i urednu odjeću, bez uvredljivih obilježja.

Đacima neće biti dozvoljeno nošenje kapa i marama, previše nakita, pirsinga i minđuša u nosu, na obrvama i usnama. Biće zabranjeno i nošenje uske, kratke i izazovne odjeće, a nisu dozvoljeni ni neuredni, predugi i upadljivi nokti i šminka. Nije dozvoljena ni upotreba mobilnih telefona na nastavi.

Nastavnici neće moći da nose kratke pantalone, farmerke, majice, košulje i bluze bez rukava i sa dubokim dekolteom, dok suknje i haljine treba da budu do ispod koljena. Nedozvoljeno je i obnaživanje grudi, stomaka, kao i nošenje papuča i japanki.

(srna)