U školi stipendija, nakon škole odmah posao

Dok idete u srednju školu dobijate stipendiju i znate već u kojoj firmi ćete dobiti posao. Zvuči pomalo čudno ali i to je moguće u BiH.
13.06.2017 u 18:25
fojnica

Takav primjer dolazi iz Drvo-prerađivačke tehničke škole u Fojnici.

"Od jednog trupca mi dobijemo proizvod, stolicu sto, nama je to zanimljivo, faze koje se rade u jednoj firmi. I sve te mašine koje obrađuju, na kraju izađe jedna stolica", kazao je Emir Polutan.

"Nisam išao na neke smjerove gdje ima dosta učenika na birou, ovaj smjer mi pruža da ako ne želim nastaviti studij, a ja želim, pruža mi zapošljavanje poslije škole, a i jako obrazovanje za nastavak na ostalim fakultetima", rekao je Kenan Handžić.

MS WOOD koledž je njihova radionica. Profesor Nijaz priprema mašine i opremu za dolazak đaka. Isključivo je zadužen za obuku djece. Kaže da je ocjena ovdje u drugom planu. Bitan je rad i predanost poslu od kojeg će sutra živjeti.

"Drugi razred izvanredno radi, masu proizvoda završe i ulaze potpuno spremni u treću godinu, kada je u programu građevinska stolarija, enterijeri i biće spremni za rad bez uhodavanja", istakao je Nijaz Bajrić, profesor praktične nastave.

A priliku da radi imat će svaki učenik koji redovno završi školu i praksu - odluka je MS WOOD kompanije. Ova firma će, bez izuzetka, od naredne godine sve učenike strukovne škole u Fojnici i stipendirati. Na ovaj način kažu rješavaju i problem deficitarnog kadra. "Ne želimo da im novac bude teret, nego da u njihovom fokusu bude sticanje znanja i da nauče da je znanje nešto što se treba svakodnevno nadograđivati. Jednostavno su djeca i ne trebaju da brinu o tim stvarima", navela je Mirsada Softić, menadžer ljudskih resursa iz MS WOOD.

Za đake, ali i njihoove roditelje je ovakvo saznanje ogromno rasterećenje. "Naročito je zadovoljstvo što radimo sa stručnim ljudima iz MS WOOD, kad imate zagarantovan posao, naše je samo da se trudimo, da radimo vrijedno, marljivo i sve će biti dobro", istakao je Bakir Karić. Dokaz kako se ovdje radi je činjenica da 90 posto proizvoda MS WOOD izvozi, i to za zahtjevnu IKEA-u. Za 4 godine koliko postoje, narasli su na 300 radnika. Dio ovog ozbiljnog kolektiva uskoro bi trebao dobiti i podmladak, aktere sa početka ove priče.

(pressing.ba/N1)