U kakvim uslovima rade učitelji i nastavnici?

U svijetu se 5.oktobar obilježava kao Dan učitelja!
05.10.2016 u 09:29
ucitelji

Iako svi prosvjetni radnici imaju veliku važnost u odgojno-obrazovnom procesu djece, ipak možda ponajveći značaj imaju učitelji od prvog do četvrtog razreda.

Rad sa djecom do 10 godina je izuzetno zahtjevan ali i odgovoran. Iz razloga što su to njihova početna iskustva sa obrazovanjem.

Postavlja se pitanje u kakvim uvjetima rade danas učitelji i nastavnici i kakvo nam je generalno obrazovanje?

Većina učitelja radi u neuslovnim i nedovoljno opremljenim školama u kojima redovno nedostaje školskog pribora.

Osim što djeca odnosno njihovi roditelji moraju da plaćaju školski pribor i materijal, nerijetko se u školama organizuje i prikupljanje novca za adaptaciju prozora, vrata, podova...iako ministarstva "gutaju" stotine hiljada maraka, a budžetski novac se troši na raznorazne reprezentacije.

Jedan od velikih problema učitelja i nastavnika jeste zasnivanje radnog odnosa, gdje mnogi nemaju riješen radni odnos pa svake godine preživljavaju traume.

Uz to, njihove plaće nisu na adekvatnom nivou pa se dešava da je njihova plaća izjednačena sa plaćom čistačice u nekom javnom preduzeću, što je potpuno neprihvatljivo.

Ipak, oni se nose sa svim ovim poteškoćama i nastoje da djeci bez obzira na sve pruže adekvatan obrazovno-odgojni proces.

Zato dragi učitelji i nastavnici, neka vam je sretan Dan učitelja!

pressing.ba