U TK 79 prosvjetnih radnika višak, je li vrijeme za reforme?

Na području Tuzlanskog kantona ove godine je 79 prosvjetnih radnika postalo tehnološki višak.
20.07.2017 u 08:16
prosvjeta

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta tvrde da će svi biti zbrinuti i da niko neće ostati "na ulici".

– U odnosu na prošlu godinu to je nešto manji broj. Određen broj zaposlenika je otišao u penziju te iz tog razloga imamo manji broj onih koji su ostali bez radnih zadataka, kazali su u Ministarstvu.

Na području Tuzlanskog kantona najteže je bilo zbrinuti kadar stručno-teorijske i praktične nastave u poljoprivrednoj i rudarskoj struci.

– Najviše tehnološkog viška bilo je na predmetu bosanski jezik i književnost, devet zaposlenika, s tim da je većina zaposlenika imala ispod deset časova, kazala je u ime Sinidikata srednjeg obrazovanja TK-a Elvira Bešić.

U Sindikatu srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona prirpemaju prijedloga koji će se uputiti resornom kantonalnom ministarstvu, a koji predviđa inpute za reformu općeg i stručnog srednjoškolskog obrazovanja. Primjer pozitivne prakse su opće gimnazije.

– Moramo raditi na razvijanju nekih struka, gimnazije su već nešto uradile, u toku je pravljenje nekih elaborata, a trebali bi da vidimo i s poljoprivrednom strukom, rekla je Bešić.

Ministarstvo obrazovanja TK mora započeti proces ozbiljne reforme, jer nedopustivo je da svake godine imamo tehnološki višak iz određene oblasti a da se nastavlja trend upisa na fakultete za obrazovanje tog istok kadra.

Usklađenost potrebe tržišta mora postojati a mladim ljudima treba neko kazati i uputiti ih u kojoj oblasti da se obrazuju, kako se ne bi dešavala njihova frustracija nakon završenog studija i da im jedini cilj bude odlazak u inostranstvo.

pressing.ba