U TK djeca se bave malo ili nikako sportom, posebno djevojčice

Djeca i adolescenti u Tuzlanskom kantonu se bave malo ili nikako sportom, posebno djevojčice, pokazalo je istraživanje Sportskog saveza Tuzlanskog kantona.
11.04.2017 u 09:18
djeca

Nedavno razmatrana informacija o sportu u TK Ministarstva nauke, kulture i sporta pokazala je dosta poražavajućih podataka.

Nema sumnje kako na neaktivnost djece utiču nove tehnologije, gdje djeca sa pet godina u ruke dobivaju tablete, telefone i kompjutere, što ih sve više veže za sobu a sve manje za izlazak na svjež zrak i igrališta. 

Kada se tome doda da su roditelji zaokupljeni egzistencijalnim problemima, a da društvo a posebno državne institucije izdvajaju nedovoljno sredstava za ove namjene, onda se dođe do podatka da dobijamo lijeno i tromo društvo.

- Velika većina mladih se uopće ne bavi rekreativnim aktivnostima, koje bi vodile održavanju tjelesne kondicije i očuvanju zdravlja, a isto toliko njih se bavi aktivnostima barem jedanput sedmično. Ostali upražnjavaju ovakve aktivnosti jednom dnevno, jednom do tri puta sedmično ili rjeđe. Procenat neaktivnih je značajno veći kada su u pitanju ženska djeca, kaže se u Informaciji Ministarstva nauke, kulture i sporta TK.

Na području TK ima oko 350 registrovanih sportskih kolektiva sa oko 20.000 uključenih mladih sportista u raznim granama, a prednjače borilački sportovi.

Kao i u prethodnim godinama sve je izraženiji trend formiranja škola sportova po pojedinim granama sporta, što može biti pouzdana osnova za nadogradnju sportskih rezultata. Osnivanje škola sporta je u funkciji razrješenja egzistencija onih koji ih osnivaju, kroz plaćanje članarina djece. Što se može tumačiti na čistoj komercijalizaciji.

- Ja imam dvoje djece koja treniraju fudbal u Tuzli. Svaki mjesec samo za članarine mi treba 100 KM. Plus oprema plus ostali troškovi. Ja mogu da to podnesem, ali nisam siguran da svaki roditelj može to dijetu priuštiti. Mislim da bi država trebala ovo da sufinansira i da podstiče djecu da se bave sportom, kaže Kasim iz Tuzle.

U Vladi TK se pravdaju da je problem što nema Zakona o sportu na državnom nivou, što se može donekle opravdati, ali ministarstva moraju više raditi na podsticanju i afirmaciji sporta kod djece od najranije dobi.

Bavljenjem pitanja sporta ne smije samo da se svodi na raspodjelu sredstava sportskim klubovima, nego se treba baviti suštinom problema.

A to je, kako djecu od najranije dobi podsticati da se bave sportom a da finansije ne smiju biti prepreka, da onim visoko nadarenim i talentovanim pružiti stipendije i ostale benefite, klubovima pomoći da usavršavaju stručni kadara, da imaju što bolje infrastrukturne uslove...

pressing.ba