U TK u proteklih šest godina manje 8850 učenika

Dramatična pad broja srednjoškolaca nije zaobišao ni Tuzlanski kanton!
26.01.2018 u 16:09
srednjoskolci

Polazeći od toga da je kvalitetno obrazovanje usmjereno ka potrebama tržišta rada ključni faktor razvoja svake države, njemačka Vlada je pokrenula projekat ”Stručno obrazovanje” koje će u našoj zemlji provoditi u naredne dvije godine.

U pripremi projekta, su analizirali stanje stručnog obrazovanja u našoj zemlji i pritom došli do podatka o enormnom smanjenju broja učenika u školama. Tragom ovih analiza provjerili smo kakvo je stanje u Tuzlanskom kantonu, gdje nam je potvrđeno da je sve manje srednjoškolaca.

Prema analizama koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, u posljednjih 15 godina broj učenika u osnovnim školama smanjen za 22, a u srednjim školama čak za 25 %. To u konačnici znači manje 123 hiljade i 344 osnovaca i srednjoškolaca.

Što se tiče Tuzlanskog kantona doznajemo da je broj učenika u proteklih šest godina smanjen za 8850. Analiza je pokazala da najveći broj učenika bira stručno usmjerenje koje dobivaju u srednjim stručnim, tehničkim i umjetničkim školama i to 70 do 74 posto, dok gimnazije pohađa između 24 i 26 procenata.

Ipak je, prema ovoj analizi, uočljiv trend smanjenja broja učenika u zadnjem desetljeću u tehničkim školama za 11 procenata, u srednjim stručnim školama za čak 41 %, u gimnazijama za 22%, u umjetničkim školamna za 15% i u srednjim školama za djecu sa poteškoćama u razvoju za 13%.

Što se tiče zvaničnih institucija, tu se vrlo malo može uraditi, navode u nadležnom kantonalnom ministarstvu. Činjenica da je jedino kvalitetno obrazovanje koje će rezultirati traženim kompetencijama predstavlja ključ za ostanak ljudi u BiH, ali i za njen neophodni ekonomski razvoj i podizanje životnog standarda svih njenih stanovnika, zaključuje se u analizi.

(rtvtk)