U Zvorniku bojkot nastave zbog zabrane bosanskog jezika

Prvog dana drugog polugodišta školske 2017/2018. godine, danas, 16 učenika bošnjačke nacionalnosti nije došlo na nastavu u Liplju u područno odjeljenje Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika. Njihovi roditelji traže da se u đačke knjižice upisuje bosanski jezik, umjesto "jezik bošnjačkog naroda".
22.01.2018 u 13:31

"Naša crvena linija je bosanski jezik mi ispod toga nećemo ići", rekao je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja za Anadolu Agency (AA). Objasnio je da djeca nisu išla u školi ni tri posljednja dana prvog polugodišta, kada su saznali da u đačkim knjižicama neće pisati "bosanski jezik". Prema njegovim riječima u đačkim knjižicama kraju prvog polugodišta upisan je "bosanski jezik" i za polovinu djece su knjižice i ovjerene, ali za drugu polovinu nisu.

"Mi smo od tada obustavili nastavu i do upisivanja 'bosanskog jezika' nećemo krenuti", rekao je Sinanović. Prema njegovim riječima danas će biti održan sastanak svih predstavnika roditelja bošnjačke djece u školama u Zvorniku kada će donijeti odluku o daljim koracima. Radomir Petrović, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika potvrdio je da 16 učenika područnog odjeljenja Liplje nije došlo na nastavu jer su roditelji nezadovoljni zašto se nije u đačke knjižice upisao naziv jezika - bosanski.

Na pitanje zašto su polovini djece ovjerene knjižice sa nazivom maternjeg jezika "bosanski", a drugoj polovini nisu, Petrović je objasnio da je "učiteljica u u ovoj školi upisala 'bosanski' i potvrdila djeci knjižice".

"Kad smo vidjeli obustavljena je dalja ovjera knjižica. Svake godine pred početak školske godine sa tim područnim odjeljenjem održimo sastanke i jednostavno kažemo da mi stvarno nismo adresa gdje to možemo rješiti. Kao škola, kao institucija iz sistema mi ne možemo iskočiti oni imaju svoju volju ako se kad rješi drugačije mi čemo to primjeniti, za sad je tako kako je", rekao je Petrović. Prema njegovim riječima problem je što djeca najviše ispaštaju. U ovoj školi postupa se u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

"U potpunosti podržavam borbu svih roditelja i djece na području ovog entiteta za ostvarivanje prava na bosanski jezik i nastavu na bosanskom jeziku. Ovih dana ću posjetiti stanovnike Liplja i djecu i roditelje, razgovarati s njima o ovom problemu", rekao je za AA Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a. Prema njegovim riječima "u ovom trenutku vlast koja ne prihvata Ustav entiteta RS, ne prihvata zakon, ne prihvata da omogući građanima pravo da izučavaju nastavu na bosanskom jeziku".

"Mi se moramo boriti protiv te vlasti. Ostaje nam da apelujemo i tražimo od Vlade da ispoštuje osnovno ljudsko pravo, pravo na maternji jezik i da pozovemo OHR i OSCE jer mislim da su oni ti koji ovo mogu i trebaju da rješe da se uključe i da konačno ovaj prostor postane prostor jednakih mogućnosti za svu djecu", kazao je Salkić. On smatra da to trenutno nije slučaj jer su "djeca srpske nacionalnosti u povlaštenom položaju", "Suprotno Ustavu njima se piše srpski jezik, a ne piše se jezik srpskog naroda, a bošnjačkoj djeci neće da se izađe u susret da se piše bosanski jezik već se piše jezik bošnjačkog naroda pozivajući se na Ustav. Ako se pozivaju na Ustav neka Ustav primjenjuju prema svoj djeci identično", rekao je Salkić.

On je istakao da je vrlo važna presuda Osnovnog suda u Srebrenici koji je presudio da su u "Konjević Polju ugrožena prava djece u obrazovnom procesu, odnosno presudio u korist roditelja i učenika iz Konjević Polja i rekao da imaju pravo na bosanski jezik i na nastavu". "Nažalost ministarstvo se žalilo i ostaje da vidimo da li će na višem sudu ta odluka biti opovrgnuta ili potvrđena. Nadam da će biti potvrđena i da ćemo time staviti tačku na sveopštu disktiminaciju bošnjačke djece na ovom prostoru", dodao je Salkić.

(AA)