Vlada TK imenovala privremeni UO i v.d.rektora na Univerzitetu u Tuzli

Preuzimanje potpune kontrole nad Univerzitetom u Tuzli, Vlada Tuzlanskog kantona polako ali sigurno sprovodi.
22.03.2017 u 10:26
zumreta

Nakon što je izmijenjen zakon i smijenjen dosadašnji rektor Samir Nurić, čelnici Tuzlanskog kantona imenovali su privremeni Upravni odbor sastavljen od predstavnika političkih partija.

- Ako ćemo iskreni biti ovo liči na jednu veliku lakrdiju. Ovdje se definitivno politika uključila maksimalno u direktno biranje rektora. To govorim iz razloga što su svi članovi komsije postavljeni ispred određenih političkih stranaka. Skupština, također znamo da su to predstavnici političkih stranaka, tako da politika direktno bira rektora na Univerziteta, istakao je za FTV član Komisije za obrazovanje Skupštine TK Nedžad Šećić (SDP).

Za v.d.rektora Univerziteta u Tuzli imenovana je Zumreta Kušljugić, za koju se u kuloarima tvrdi da ima najveće izgleda da postane rektor. Riječ je o profesorici Medicinskog fakulteta.

Zanimljivo je da je vlast isključila Komisiju za obrazovanje iz procesa donešenja izmjena Zakona o visokom obrazovanju, a upravo tim izmjenama je komisiji dodijelila glavnu ulugo u imenovanju budućeg menadžmenta Univerziteta u Tuzli. Također je zanimljivo da pojedini zastupnici većine ne žele da učestvuju u ovakvom pravnom haosu koji može biti katastrofalan za Univerzitet u Tuzli.

pressing.ba