Vlasnici diploma sa privatnih fakulteta ne javljaju se na konkurse kod privatnika

Udruga poslodavaca FBiH već je nekoliko puta u razgovoru s institucijama vlasti na svim razinama iznijela primjedbe kako srednje i visokoškolske institucije obrazuju mali kadar koji po svojim kompetencijama ne može naći posao u privatnom sektoru,
10.03.2017 u 09:47

Čak je i pokrenuta inicijativa o mini reformi obrazovanja učenika u cilju jačanja stope zaposlenosti mladih kadrova. U cilju smanjenja nezaposlenosti u BiH, u pripremi je projekt obuke i prekvalifikacija nezaposlenih i teško zapošljivih kategorija stanovništva.

Mladima nedostaje vještine za tržište rada

Napominju kako je formalni sistem obrazovanja u BiH opterećen zastarjelim sadržajem učenja, zbog kojeg mladi ostaju uskraćeni za praktični dio nastave te im nedostaju odgovarajuće vještine za tržište rada.

Nedavno je iz Udruženja privrednika iz općine Posušje, između ostalog, saopšteno kako se razgovaralo i o nivou znanja i vještina s kojima mladi dolaze na tržište rada, kao i načinu stjecanja diploma u procesu obrazovanja. Zaključeno je kako obrazovni sistem, u većini slučajeva, ne stvara potrebne i sposobne kadrove za tržište rada.

“Posebice je istaknut problem stjecanja diploma u privatnim školama koji je zabrinjavajući i zbog kojeg ćemo u skoroj budućnosti ostati bez stručnih kadrova i doći će do stagnacije u razvitku. Velika većina tih kadrova se i ne javlja na konkurse koje raspisuju privrednici jer takvi, u pravilu, ne mogu niti znaju raditi ono za što posjeduju diplomu, stoji u zaključku spomenutog udruženja.

Ne mogu pronaći posao u struci

Analiza koju je napravila organizacija “South East European Youth Network” pokazala je kako na hiljade mladih ljudi, koji završe stručno ili visoko obrazovanje u BiH, ne mogu naći posao u struci, a mnogi drugi se okreću nisko kvalitetnim poslovima u neformalnoj privredi.

Svaka četvrta mlada osoba ne završava srednju školu. Manje od polovine svih zaposlenih osoba ispod 30 godina starosti uspijeva naći posao u području u kojem je obrazovano, što dovodi do visoke stope migracije mladih iz zemlje.

Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je 63%, a to je jedna od najvećih u Evropi. Oko 170.000 mladih ispod 30 godina je nezaposleno, što je gotovo 31% svih registriranih nezaposlenih. Samo 30,6% mladih aktivno je na tržištu rada, a stopa zaposlenosti među mladima je samo 14%, piše Večernji list.

Više od 50% mladih koji su u potrazi za poslom nezaposleno je više od godinu dana.

“Ovi indikatori pokazuju kako je velika većina mladih ljudi izložena riziku ekonomske i socijalne isključenosti, čak i marginalizacije, što svakako može prouzročiti brojne negativne posljedice, prije svega u pogledu demografske i socijalne dimenzije”, stoji u izvještaju organizacije “South East European Youth Network”.

(Z.J.)