Za sljedeću školsku godinu isti udžbenici

Ministarstvo obrazovanja i nauke FBIH objavilo je spisak odobrenih udžbenika za školsku 2017/18 godinu. U spisak su uvršteni radni udžbenici, udžbenici, priručnici, radni listovi i zbirke zadataka za osnove škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole.
07.08.2017 u 11:26
udzbenici

Resorna kantonalna ministarstva, pedagoški zavodi, nastavnici i roditelji tako će se, primjera radi, moći opredijeliti za nabavu nekoliko od 33 odobrenih udžebnika za prvi razred devetogodišnje škole, 22 za drugi ili između rekordnih 67 za sedmi razred devetogodišnje osnovne škole. Gledano kroz brojeve za treći razred devetogodišnje osnovne škole odobreno je 28 udžbenika, priručnika i radnih sveski, za četvrti njih 51, za peti 59, šesti 42, sedmi razred rekordnih 67, osmi 58 i deveti 13 udžbenika.

Ako ove školske godine u vašim domovima imate srednjoškolce kada je riječ o gimnazijama možete birati između 73 udžbenika za prvi razred gimnazija, 49 za drugi odnosno 42 i 33 za treći i četvrti razred gimnazija. Kada je riječ o srednjim tehničkim i stručnim školama broj odobrenih udžbenika, priručnika i radnih svesaka varira u zavisnosti od usmjerenja, a na odobrenoj listi nalazi se 153 udžebnika, 26 priručnika i 4 nastavna filma.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, preporučuju, da se u predstojećoj školskoj 2017/18 godini koriste isti udžbenici koji su korišteni u prošloj školskoj godini, dok konačno odluku u skladu sa preporukama donose aktivi direktora škola.

Pomenuta preporuka roditeljima bi trebala olakšati nabavku udžbenika i priručnika, smanjiti pritisak na kućne budžete, te sam polazak u školu i početak nastave učiniti što relaksiranijim. Podsjećamo, posljednjih nekoliko godina Vlada FBIH u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke obezbjeđuje sredstva za nabavku udžebenika za učenike osnovnih škola i učenike u stanju socijalne potrebe u svim kantonima.

Tako je i ove godine, TK dodijeljeno nešto više od 106 hiljada KM na ime nabavke bespatnih udžbenika za učenike prvih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe.

No, Vlada TK otišla je korak dalje i donijela je odluku da se i ona uključi u nabavku udžbenika i to na taj način da se besplatni udžbenici obezbijede za sve prvačiće za što je iz budžeta obezbijeđeno 90.000 KM. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK besplatni udžbenici biće obezbijeđeni za oko 4.250 prvačića sa područja Tuzlanskog kantona,čime je i na izvjestan način pokazana i socijalna osjetljivost nadležnih, ali i podrška obaveznom obrazovanju djece.

Udžbenici koji će biti nabavljeni u cijelosti prate odobeni program udžbenika i radnih svesaka koje se već godinama primjenjuju u TK, odnosno nastavni program valorizian u resornom ministarstvu. Iz resornog ministarstva apeluju na roditelje učenika prvih razreda da ne nabavljaju nikakve udžbenike, jer bi svi udžbeinici krajem ovog mjeseca ili prvih sedam dana septembra trebali biti dostavljeni školama.

(slon)