Zatvorena škola u kojoj su jedina dva učenika bila dva brata

Područna škola u Donjoj Britvici pored Širokog Brijega čiji su jedini učenici bili dvojica braće, Stipe i Franjo Crnjac od sutra će biti zatvorena.
08.09.2019 u 11:36
braca crnjac

Stipe (11) kreće u školu u Široki Brijeg, odnosno u tamošnju Drugu osnovnu školu tako da bi mlađi Franjo (8) bio jedini učenik u školi, no s obzirom na to da to nije dobro za socijalizaciju djeteta, Franjo će školovanje nastaviti u obližnjim Dobrkovićima. Prema riječima majke dječaka, Dubravke Crnjac, iz resornog ministarstva Zapadnohercegovačkog kantona bili su korektni prema njihovom slučaju kao i u gradskim službama.

- Situacija je takva kakva je, djece nema i potrebno je naći neku drugu opciju. Javni prijevoz na ovoj relaciji ne postoji, ali su nam iz ministarstva i iz grada kazali kako postoji naknada koja će roditeljima biti dodijeljena za prijevoz dječaka do škole - kazala je Feni Dubravka Crnjac.

Franjo će putovati u pet kilometara udaljene Dobrkoviće gdje će u razredu biti s nekoliko druge djece, dok će u cijeloj školi biti njih pedesetak. U školu u Donjoj Britvici koja je otvorena prije više od 50 godina tako će u ponedjeljak, 9. septembra, kad u ovom kantonu počinje prvi dan škole, biti stavljen ključ u bravu.

Inače, u ZHK postoji opcija da škola radi i sa samo jednim djetetom koje je pohađa, međutim, većina roditelja se odluči na opciju koju su izabrali i roditelji malog Franje.

(fena)