Zbog ocjena traže ostavke inspektorice, ministra i direktora škole

Hrvatska stranka prava (HSP) oglasila se saopštenjem za javnost u kojem se navodi kako je slučaj Gimnazije fra Grge Martića u Posušju, u kojoj se na silu dijele i prepravljaju ocjene, zoran "primjer funkcioniranja vlasti i nepotizma u vladajućim strukturama".
04.10.2017 u 11:07
gimnazija

Zbog toga je, kako se navodi, HSP-ov zastupnik i dopredsjednik HSP-a Blago Petrić tražio ostavku premijera Zapadnohercegovačkog kantona, resorne ministrice i direktora škole. Iz te stranke podsjećaju kako je resorna ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Ružica Mikulić naredila inspekciji da "izvrši nadzor sa unaprijed određenim instrukcijama i zapisnikom koji će dovesti do toga da djeca preskoče izgubljeni razred".

"Takvim nalazom i rastezljivim pravilnicima ishodila je i sudsko rješenje koje je tražilo da se u roku od dvadeset četiri sata izda svjedodžba učenicima koji su izgubili godinu. To isto je zahtijevao i Ombudsmen za dječja prava iz Sarajeva koji je isti dan zvao direktora i svi ti pritisci na vršitelja dužnosti direktora Gimnazije Antu Jukića doveli su do prolaznih ocjena.

U tako kratko vrijeme Nastavno vijeće nije imalo vremena formirati komisiju za polaganje predmeta ili dovođenje profesora iz drugih škola, nego su sramotno podijelili nezaslužene ocjene i 'pljunuli' po sebi i svom pedagoškom pozivu i svim učenicima i roditeljima koji vrijedno rade i školuju svoju djecu", stoji u saopštenju, kojeg prenosi Fena.

Iz HSP-a zaključuju kako je riječ o politici te kako je navedenim slučajem napravljen zločin nad Sokratovim poučavanjem i odnosom učitelj - učenik.

(pressing.ba)