Hoće li firme moći jedna drugoj ustupati radnike?

Prijedlogom o ustupanju radnika u BiH se pokušava riješiti nedostatak radne snage!
05.12.2019 u 20:59
radnici

I dok sindikat pruža otpor prema tekstu zakona, oni koji su sačinili zakon, kažu da je prijeko potreban, jer se njime rješava i problem nedostatka radne snage. Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH poručuje da će biti usvojen bez obzira šta o njemu budu kazali sindikati. Istaknuo je kako je jasno koliko je teško doći do radne snage.

- Ovaj prijedlog je usklađen s praksama evropskih zemalja. Posebno je važno da izjednačava pravni status angažovanih po ugovoru o djelu s onima koji sklapaju ugovore o radu - kazao je Pandurević.

Ovakav zakon, napominje, u Hrvatskoj postoji već pet godina i obuhvata dva posto radne snage. Federalni premijer Fadil Novalić smatra da je ovo poželjan zakon kojim se želi minimizirati rad nacrno, resorni ministar Vesko Drljača upozorava da prijedlog nije u skladu s odredbama Zakona o radu, dok ministrica finansija Jelka Milićević predlaže da bi osnova rasprave trebala biti minimalna plaća.

Pružajući otpor, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić ističe da je zakon krucijalan i suštinski, ali mnoge stvari nisu definisane, posebno prava radnika koja nisu u skladu sa važećim zakonodavstvom.

- Nejasna je lokacija radnika od mjesta stanovanja, pozicija radnika unutar preduzeća, smještaj, sigurne su potrebne značajne dorade - rekao je Bektić, naglasivši kako je zakon vjerovatno prepisan jer sadrži mnogo dijelova na ekavici.

Zbog svega navedenog, Ekonomsko-socijalno vijeće zadužilo je resorno ministarstvo da organizira sastanke vlade i socijalnih partnera kako bi se tekst zakona unaprijedio. Novalić je poručio da s obzirom na određeni zaostatak u radu, već sljedeće sedmice će ponovo imati sjednicu ESV-a FBiH, jer teme koje su na današnjem dnevnom redu su jako bitne i ne mogu čekati.

Predloženim zakonom je, između ostalog, definisan ugovor o ustupanju radnika između preduzeća, ali i kazne za poslodavce koje se kreću do 3.000 KM u slučaju neisplaćivanja plata ili nezaključivanja ugovora.

(faktor)