Otišao je veliki Bud Spencer

U pondjeljak je preminuo u 87.godini veliki talijanski glumac Bud Spencer!
28.06.2016 u 14:21
bud

Rođen je kao Karlo Pedersoli 31. oktobra 1929. godine u Napulju i prvi je Italijan koji je 100 metara slobodnim stilom preplivao za manje od jednog minuta. 

Takođe, bio je dio italijanske plivačke reprezentacije na Olimpijadi u Finskoj 1952. godine, kao i u Melburnu četiri godine kasnije. Oba puta je u takmičenju slobodnim stilom stigao do polufinala, a bio je i dobar igrač vaterpola. 

Od 1947. do 1949. godine radio je u italijanskom konzulatu u Recifeu u Brazilu, gde ja naučio da tečno priča portugalski jezik. Završio je za advokata, a prvi film u kojem se pojavio bio je "Quo Vadis" (1951) koji je snimljen u Italiji. 

Pedesetih i šezdesetih snimao je uglavnom filmove za italijansko tržište, a 1967. mijenja ime u Bud Spencer u čast glumca Spensera Trejsija i njegovog omiljenog piva badvajzer. 

Najpoznatiji je po ulogama u “špageti vesternima” i kao deo dua s Terence Hilom. Njih dvojica su glumili u hitovima poput "Ace High" (1968) i "They Call Me Trinity" (1970) i zajedno su snimili ukupno 18 filmova.

Na kraju karijere Spencer se posvetio pisanju scenarija, postao je pilot, a ima i registrovanih nekoliko izuma. 

Oženio je Mariju Amato 1960. godine i s njom je imao troje dece – Đuzepea, Kristinu i Diajmanta. 

U politiku je ušao 2005. godine i bio je dio Berluskonijeve “Napred Italija” partije. 

“U životu sam bio sve. Samo tri stvari nisam bio – baletan, džokej i političar. Uzimajući u obzir da prva dva posla ne dolaze u obzir bacio sam se u politiku”, izjavio je tada Spencer. 

Inače, bio je prepoznatljiv i po svojoj ogromnoj građi - s visinom od 194 centimetra, velikim stomakom i gustom bradom činio je prilično zastrašujućeg čoveka za sve njegove filmske neprijatelje.

(agencije)