"Građanski blok" nije uspio formirati vlast u TK

Građanski blok u Tuzlanskom kantonu predvođen SDP-om nije uspio formirati vlast.
11.01.2019 u 17:39
skupstina

Dževad Hadžić, poslanik SDP u Skupštini TK navodi da su koalicionim razgovorima zadnja dva tri dana dogovorili praktično sve i danas zakazali nastavak sjednice jer su čvrsto vjerovali da imaju 19 poslanika kako bi izabrali predsjednika i potpredsjednika Skupštine i time otvorili proces kada je u pitanju formiranje Vlade.

”Danas praktično 10 minuta prije početka sjednice dobili smo obavještenje od Kluba SBB-a da oni prema instrukcijama iz Sarajeva ne mogu podržati kandidata DF-a za predsjednika Skupštine i to praktično znači da mi više nemamo 19 poslanika”, kaže Hadžić.

Inače, kako kažu iz ostalih stranaka koje čine koalciju, ovo je drugi put da SBB u okviru građanskog bloka iznenadno mijenja svoje stavove u Tuzlanskom kantonu. „Za nas konkretno ovo znači da je SBB po drugi put iznevjerio dogovor između nas 19 i smatramo da SBB po mišljenju DF-a nije dio nas kada je u pitanju Građanski blok.“ – kazao je Mahir Mešalić, poslanik DF-a u Skupštini TK.

Ipak, na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona završen je izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Lista PDA koju predvodi Senad Alić dobila je devet glasova.

Pored Alića u ovom Domu iz reda Bošnjaka svoje mjesto dobio je Fahrudin Skopljak iz SDA, te Dževad Hadžić iz SDP-a. Predstavnik Hrvata u Federalnom Domu Parlamenta bit će Boris Krešić iz DF-a. Srbe će predstavljati Slađan Ilić i Žarko Vujović iz SDP-a. Iz reda ostalih, za Dom Parlamenta FbiH izabrane su Mirela Trepanić i Sandra Imširović.

pressing.ba