Inspektori kaznama pune budžet: Izrekli 155.850 KM za jedan dan

Poreski obveznici i dalje se ne pridržavaju zakonskih odredbi što inspektori vješto koriste na terenu i "udaraju po džepu".
09.08.2019 u 15:21
inspekcija

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskog nadzora koji je proveden 8. augusta 2019. godine u svih 10 kantona u Federaciji BiH na području: Ilidže, Starog Grada, Zenice, Visokog, Tešnja, Kaknja, Mostara, Čitluka,Tuzle, Srebrenika, Gračanice, Živinica, Lukavca, Banovića, Ljubuškog, Gruda, Livna, Bosanskog Grahova, Drvara, Cazina, Bihaća, Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Viteza, Travnika, Donjeg Vakufa, Bugojna, Orašja, Odžaka, Domaljevca, Donje Mahale i Goražda izvršili 116 kontrola.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 34 neprijavljena radnika, 39 obveznika koji nisu evidentirali promet, 9 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 7objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 22 objekata, a u 59 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 155.850 KM, navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

pressing.ba