Inspektori otkrili 79 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su, provodeći aktivnost inspekcijskog nadzora, na području Federacije BiH u četvrtak izvršili ukupno 196 brzih kontrola tzv. akcija, u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno.
17.06.2022 u 15:01
inspekcija federalna skoda

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva i ostalih uslužnih djelatnosti. U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su ukupno 79 neprijavljenih radnika, 69 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 13 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 11 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je 27 poslovnih objekata.

U 106 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 264.650 KM. U jednom slučaju, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije. Kontrola zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije bit će nastavljena i u narednom periodu , saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.