Kakva iskustva nosi Francuz koji je igrao u tuzlanskoj Slobodi?

Početkom sezone 2019/2020, tuzlansku Slobodu je pojačao francuski veznjak Yoann Martelat. Iako je pružio nekoliko zaista obećavajućih partija, u tuzlanskom timu nije se predugo zadržao, a već u novembru se vratio u svoju domovinu. Za jedan tamošnji medij je opisao svoja iskustva u bh. fudbalu.
26.01.2020 u 17:25
Yoann Martelat

"Nakon raskida ugovora sa Lyonom, imao sam dugu pauzu i onda je došao poziv iz Bosne i Hercegovine. Jedan trener je govorio francuski jezik i pomislio sam da je to dobra prilika", ističe Martelat na početku razgovora za actufoot.com te dodaje:

"Iskreno, nije dobro prošlo. Sa sportskog aspekta je bilo ok, igrao sam, ali sve ostalo je bilo užasno. Imate svlačionicu i stadion, to je sve. Nekad ne možete ni trenirati na tom stadionu, pa trenirate na stadionima drugih, manjih klubova, koji su užasni. Organizacija naprosto ne postoji, niko se ne brine o vama. U oktobru sam imao povredu, niko me nije poslao na magnetnu rezonancu".

Martelat ističe i da je bilo finansijskih problema.

"Imao sam platu manju od one koju sam dogovorio. Mislio sam, nema veze, samo je bitno da igram i da probam napraviti ime za sebe. No, nije bilo lako. Nisam dobijao ni tu dogovorenu platu, trener se izborio za jednu moju platu, ali onda su počele kasniti, druga, pa treća... tada smo stupili u štrajk, a čuo sam da nisu plaćali čak ni radnike u klubu", kaže Martelat.

Na kraju je istakao da više ne razmišlja o profesionalnoj karijeri.

"Nije mi žao što sam igrao u Bosni, probao sam i nije uspjelo. Ipak, nemam više iluzije o profesionalnoj karijeri. Pokušat ću u nižim ligama Francuske, trebam nešto zaraditi za život, ali trenutno ne želim da se vratim profesionalnom fudbalu", kazao je nekadašnji veznjak Lyona i Slobode.

(agencije)