Na dopunama "kredita" prevario građane za 200.000 KM

Siniša Pejić iz Modriče, koji je policiji poznat odranije, uhapšen je zbog sumnje da je, tražeći preko Facebook Messengera dopune za mobilni telefon, lakovjerne građane oštetio za oko 200.000 maraka.
28.07.2020 u 18:09
dopuna

Uhapsili su ga pripadnici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS u sklopu akcije "Mreža", a čiji cilj je rasvjetljavanje kompjuterskih prevara. Pejića sumnjiče da je na Facebooku, korištenjem javno dostupnih fotografija i informacija više lica, kreirao naloge sa njihovim imenima.

"Osumnjičen je da je potom, korištenjem aplikacije Messenger doveo u zabludu veći broj građana, koje je naveo da kupe i pošalju SMS dopune na više telefonskih brojeva vjerujući da pomažu svojim poznanicima", pojašnjavaju iz MUP-a Srpske.

Kako se dodaje, iznose koje je na ovaj način dobijao, osumnjičeni je upotrijebio za dopunu računa za online klađenje kreiranih kod pravnog lica, a potom su mu kroz višestruke isplate isplaćeni različiti novčani iznosi.

"Izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjena je šteta u do sada utvrđenom iznosu od oko 200.000 KM", istakli su iz MUP-a. U okviru ove akcije pretresena je jedna lokacija na području Modriče, a Pejić je uhapšen te ga terete za kompjutersku prevaru, odnosno pranje novca.

"Prilikom pretresa pronađen je i oduzet veći broj mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, kao i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem tih krivičnih djela", precizirali su iz MUP-a RS. "Nezavisne" saznaju da je tokom pretresa pronađeno više desetina SIM kartica, ali i spisak sa telefonskim brojevima, pretpostavlja se žrtava prevare. Podsjetimo, Pejić je, sa još jednim sugrađaninom, hapšen u Modriči i u februaru prošle godine.

Kako je tada objavljeno, sumnjičili su ih da su, koliko je dotad otkriveno, nezakonito pribavili oko 83.000 KM. Kako je tada saopšteno iz MUP-a RS, navodeći inicijale, njih sumnjiče da su od marta 2016. godine do hapšenja koristili oko 300 telefonskih brojeva i više lažnih profila kreiranih na društvenoj mreži Facebook te se slanjem SMS-ova i poruka putem Messangera lažno predstavljali kao lica poznata oštećenima. Od njih su tražili uplatu dopuna na SIM kartice od dvije do 50 KM.

(NN)