Nema više premijerligaških utakmica bez reflektora

U organizaciji Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održan seminar o licenciranju kojem su prisustvovali predstavnici svih klubova BHT Premijer lige BiH.
07.02.2020 u 16:45
reflektori

Tema seminara bio je finansijski kriterij u postupku licenciranja klubova bh. elite za takmičarsku sezonu 2020/21.

Uz predstavnike klubova Premijer lige BiH (direktori, sekretari i finansijski službenici), seminaru su prisustvovali i ovlašteni revizori iz certificiranih revizorskih kuća, koji će vršiti reviziju finansijskih izvještaja klubova u nastupajućoj sezoni licenciranja. Eksperti iz administracije za licenciranje klubova su učesnicima seminara detaljno i na bazi praktične prezentacije jednog kluba objasnili zahtjeve iz finansijskih kriterija u postupku licenciranja klubova.

Ovlašteni revizori upoznali su predstavnike klubova s tehničkim detaljima vršenja revizije finansijskih izvještaja u klubovima koji će biti provedeni u zadatom vremenskom okviru. Također, predstavnici klubova iznijeli su svoje probleme s kojim se susreću prilikom ispunjavanja obaveza zadatog finansijskog kriterija za licenciranje klubova.

“Pošto je finansijski kriterij uvijek najzahtjevniji, održali smo prvi dio seminara o licenciranju klubova”, rekao je za Dnevni avaz generalni sekretar NSBiH Adnan Džemidžić te dodao:

“Zbog toga smo ga razdvojili od ostalih kriterija te obradili s ekspertima i ovlaštenim revizorima koji rade reviziju premijerligaških klubova. Nema ništa da je promijenjeno u odnosu na prošlogodišnje licenciranje, jer UEFA nije izdala novi pravilnik o licenciranju. Inače, na samom seminaru bilo je vidljivo da je predstavnicima svih klubova stalo da se finansijska disciplina zategne što je moguće bolje”.

Drugi seminar s tematikom iz postupka licenciranja iz administrativnog, pravnog, sportskog i infrastrukturnog kriterija bit će organiziran polovinom ovog mjeseca.

“To će biti uoči nastavka prvenstva, najvjerovatnije 17. ili 18. februara. Osim toga što će svi premijerligaši od naredne sezone – 2020/21. morati imati reflektore, to im je obaveza, ni tu nema ništa krucijalno novo. Tamo gdje premijerligaši budu odigravali utakmice, u skladu s pravilnicima o licenciranju, decidirano je napisano da moraju biti reflektori”, potvrdio je Džemidžić.

Stadioni Mladosti i Zvijezde 09, kao ni stadioni Krupe i(li) Rudar Prijedora, te Olimpika, koji će najvjerovatnije biti novi premijerligaši, nemaju reflektore. Inače, u toku je postavljanje reflektora na stadionu Veleža.

Navodno, uskoro će početi postavljanje reflektora na stadionu Mladosti…

(avaz)