Mirza Bašić osvojio prvi ATP turnir u karijeri

Mirza Bašić pobjednik je ATP turnira u Sofiji!
11.02.2018 u 18:09
mirza b

Bh.teniser u finalu je savladao rumunskog tenisera Copila sa 2:1 u setovima te osvojio 90.000 eura.

Bio je to prvi njegov ATP turnir u karijeri koji mu je donio ranking karijere.

Tako je sa 139.mjesta skočio na 76.mjesto.

U prvom setu Bašić pravi brejk već u trećem gemu i držao ga je sve do 5:4. Ipak, kada je servirao za prvi set, Copil je došao do tri brejk lopte, iskoristio treću i poravnao na 5:5. Prvi dio igre odlučen je u taj-brejku, gdje se bolje snalazi Bašić i poveo je rezultatom 1:0.

U drugom setu bolja igra Copila na otvaranju, a onda Bašić pravi istu stvar kao i Copil u prvom setu. Prilikom serviranja za set, Bašić mu oduzima servis i poravnava na 5:5 izuzetnim pasingom na brejk loptu. U naredna dva gema teniseri su sačuvali svoj servis, pa se ponovo pristupilo ‘trinaestom gemu’. Ipak, u ovom taj-brejku više sreće imao je Rumun i poravnao je u setovima.

Uoči odlučujućeg seta Bašić je zatražio medicinski tajm-aut, a nakon njega zaigrao je odlično. Na startu seta imao je probleme na svoj servis, ali protivniku nije dozvolio brejk. Ključni gem je odigran pri rezultatu 4:4, kada je napravio brejk i u sljedećem servis-gemu ga odbranio i osvojio prvu titulu u karijeri. Tako je bh. teniser postao tek drugi igrač iz BiH koji se okitio titulom na ATP touru, poslije dva trofeja Damira Džumhura.

pressing.ba