Turci predočili pod kojim uslovima preuzimaju Čelik

Pregovarački tim zeničkog Čelika obavio je razgovore sa turskim investitorom "Han group" koji je spreman da preuzme ovog premijerligaša.
01.11.2017 u 09:45
nk celik

“Investitori će u nacrtu Ugovora tražiti da im se ustupi 70% upravljačkih prava u sportskom segmentu Kluba, što u konačnici znači mjesto generalnog direktora, sportskog direktora, predsjednika Upravnog odbora, 70% tijela u Upravnom odboru i 70% tijela u Nadzornom odboru, ne žele preuzeti dugovanja nastala prije njihovog ulaska u Klub i traže stadion “Bilino polje” na besplatno korištenje bez poslovnih prostora.

Što se tiče obaveza investitora prema NK “Čelik”, obavezaće se da neće mijenjati ime, grb i boje Kluba, da će u Klub ulagati od 1 milion do 2 miliona eura, u zavisnosti od potreba Kluba, da će Klub u prvoj godini svog dolaska ostaviti u Premijer ligi a da će se već naredne boriti za vrh tabele i izlazak na evropsku scenu.

Također su se obavezali da će oformiti fudbalsku akademiju i da će na poznatom terenu “Šljaka” na Kamberovića polju izgraditi dva fudbalska terena sa reflektorima za potrebe omladinskog pogona. Pošto je stadion “Bilino polje” i teren “Šljake” na Kamberovića polju u vlasništvu Grada Zenice, ovaj problem bi trebao riješiti Grad kroz odluke Gradskog vijeća.

Na Gradu ostaje i otplata poreskog duga kroz reprogram, a pare za otplatu bi se obezbijedile od najamnina od poslovnih prostora na stadionu. Što se tiče otpisa dugova prema javnim preduzećima, Gradsko vijeće je već donijelo odluku o istom.

Ostaje model finansiranja Kluba preko kojeg bi se riješila dugovanja prema dobavljačima i trećim licima i dogovoreno je da će dio novca od ulaznica i sponzora biti iskorišten za otplatu dugova. I na kraju ostaje problem transparentnog poslovanja jer je Klubu blokiran račun.

Ulaskom u reprogram treba čekati 12 mjeseci da se račun Kluba odblokira, takav je Zakon jer treba redovno 12 mjeseci uplaćivati rate za reprogram da bi se račun odblokirao. U tom prelaznom periodu investitori bi otvorili svoju firmu unutar Kluba preko koje bi plaćali obaveze sve do trenutka dok se račun Kluba ne odblokira, a nakon toga bi NK “Čelik” napokon mogao vršiti transakcije sa svog računa, što na kraju znači definitivno ozdravljenje Kluba.

Pregovarački tim do petka mora poslati svoj odgovor u pismenoj formi i već početkom iduće sedmice možemo očekivati konačni Nacrt Ugovora od “HAN Group”, upoznati javnost o detaljima istog, sazvati Skupštinu Kluba i odlučiti o sudbini Čelika”, saopšteno je iz Kluba.

(pressing.ba)