Počinje se kažnjavati govor mržnje na internetu

Čak 70 do 80 posto komentara na internetskim portalima i društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini smatra se mrziteljskim, porazan je podatak koji je u medije iznijela predsjednica Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla” Sehija Dedović.

22.11.2021 u 16:00
internet

Mržnja i netrpeljivost postali su svakodnevica među gotovo svim uzrastima, a sve ih češće preko komentara na društvenim mrežama šire mladi. Bilo koja tema, pa i ona najbezazlenija o tome kakvo nas vrijeme očekuje u idućem razdoblju, pojedincima je povod za vrijeđanja na osobnoj razini.

Ako će padati kiša, a pojedinci bi sunce, kriv je prognostičar koji potom u komentarima bude izvrijeđan od nepoznatih osoba. Vrlo često se u tim komentarima iznose gnjusne laži na račun pojedinaca, netočne tvrdnje, optužbe koje nisu utemeljene…, a za koje su čitatelji nerijetko skloni povjerovati da su istina. Kontinuirani porast govora mržnje u online prostoru, osobito u komentarima posjetitelja i na društvenim mrežama, potvrdila je ljetos i Dženana Burek.

Uz Zapadnohercegovački kanton koji priprema izmjene postojećeg zakona, ovu inicijativu za sada su prihvatile još četiri županije, a za očekivati je da će to napraviti i ostali. Inicijator izmjena Zakona o javnom redu i miru Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu FBiH, ističe kako bi se na ovaj način mogli sankcionirati oni koji šire govor mržnje. A takvih je, pokazuju statistike, popriličan broj. Projekt “Govor mržnje – kakve posljedice ostavlja” rezultirao je time da su mladi evidentirali, a zatim i prijavili čak 500 komentara. Postojeći zakoni o javnom redu i miru su iz 2003., a u nekim županijama datiraju čak iz devedesetih godina prošlog stoljeća kada internet na ovim prostorima nije ni postojao.

Danas je situacija potpuno drukčija te se zbog činjenice da stanovnici BiH mnogo više vremena provode na internetu nego u javnim prostorima javlja potreba za mogućnošću sankcioniranja izrečenog preko tih platformi. Rezultati ankete koju je provela Regulatorna agencija za komunikacije pokazali su da je u 2019. godini u BiH bio ukupno 746.271 internet pretplatnik. Agencija procjenjuje da su u istom razdoblju bila 3,330.502 korisnika interneta, odnosno da stopa korištenosti interneta u BiH za 2019. godinu iznosi 94,32%.

Čengić navodi kako zbog neregulirane zakonske osnove tužitelji rijetko pokreću postupke kada je u pitanju govor mržnje na internetu. “Kleveta je regulirana, ali su iznosi limitirani do pet tisuća konvertibilnih maraka odštete”, zaključio je Čengić.