Prekinuta fudbalska takmičenja u FBiH, ko ulazi a ko ispada?

Izvršni odbor Nogometnog saveza FBiH donio je odluku o prekidu takmičenja u 1.ligi FBiH kao i u drugim ligama ovoga entiteta.
26.05.2020 u 21:08
olimpic

Najveća enigma je ko će ući i hoće li uopšte ijedan klub ući u Premijer ligu, ko će ispasti u niži rang te ko će i hoće li ući iz drugih liga FBiH u Prvu ligu FBiH.

Sada se čeka odluka na državnom nivou i šta će se desiti sa Premijer ligom.

Nekoliko je rješenja i odluka koje su moguće.

Ako se odluči da iz Premijer lige niko ne bude ispadao i da ne dođe do proširenja, onda to znači da niko iz 1.lige FBiH neće ući u elitni rang pa ni prvoplasirani Olimpic.

Drugi scenarij je da prvoplasirani Olmpic uđe u PL pod uslovom da se proširi liga i da niko ne ispada iz elite, te ukoliko bude ispadao jedan iz FBiH a to je u ovome momentu Čelik. Da li zbog plasmana ili zbog nedobivanja licence.

Što se tiče ispadanja iz 1.lige FBiH, postoji mogućnost da Izvršni odbor odluči da niko ne ispada i da niko ne ulazi iz drugih liga, što bi izazvalo veliki revolt kod drugoligaša, kojima nije omogućeno da se odigra proljetni dio sezone.

Postoji opcija da dva posljednjeplasirana ispadnu, a to su Radnik iz Hadžića i živinički Slaven. Ako bi tada Olimpic ušao u PL, a Čelik ispao, onda bi u 1.ligi ostalo 14 klubova i trebalo bi je popuniti s klubovima iz drugih liga. 

Zanimljivo je da od četiri jesenja prvaka drugih liga, dva imaju uslove za viši rang, Posušje (jug) i Vis (centar), dok Seona (sjever) i Rudar Han Bila (zapad) nemaju uslova za viši rang. 

Jedna od opcija je da prvi naredni koji imaju uslove na zapadu (Podgrmeč) i sjeveru (Gradina) popune Prvu ligu koja bi se tada trebala proširiti na 18 klubova. 

Ipak, na kraju sve zavisi od Izvršnog odbora koji će se sastati nakon što se sazna odluka o nastavku takmičenja na državnom nivou.

pressing.ba