Preminuo nekadašnji kandidat za selektora Zmajeva

Proslavljeni hrvatski nogometaš i selektor Vatrenih Zlatko Cico Kranjčar preminuo je u 65.godini u Zagrebu!
01.03.2021 u 16:41
cico

Proslavljeni hrvatski nogometaš i bivši izbornik Hrvatske preminuo je 1. marta 2021. u KB-u Merkur nakon kratke i teške bolesti.

Iz KB-a Merkur su rekli da je Zlatko Kranjčar bio kod njih u bolnici od 19. februara.

"Umro je noćas u 2.25 minuta, a u našu je bolnicu zaprimljen 19. februara", rekli su iz ravnateljstva KB-a Merkur za Index.

Prema prvim informacija, Kranjčar je prvo primljen u zadarsku bolnicu zbog problema s jetrom, a potom je prebačen u Zagreb, gdje je i umro u KB-u Merkur.

Cico Kranjčar je profesionalnu igračku karijeru započeo 1973. u zagrebačkom Dinamu u kojem je igrao do 1983. Bio je vrhunski centarfor i realizator, a za Dinamo je u 261 utakmici zabio 98 golova.

Kranjčar je potom prešao u bečki Rapid gdje je počeo igrati nogomet karijere. Postao je legenda kluba u kojem se zadržao do 1990. godine. Za Rapid je u 201 utakmici zabio 106 golova. Nakon toga uslijedile su kraće avanture u austrijskim klubovima VS St. Pölten i SV Wienerfeld.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije Cico je nastupio 11 puta i dao tri gola. Cico je bio jedan od članova reprezentacije Hrvatske koja je odigrala svoju prvu utakmicu od samostalnosti 1990. godine protiv SAD-a. Za Hrvatsku je nastupio dvaput i dao jedan gol. Bio je kapetan u prvoj utakmici reprezentacije protiv SAD-a.

Trenersku karijeru Kranjčar je započeo 1991. godine kao trener Wienerfeld Beča 1991. godine. Zagrebački Dinamo vodio je u tri navrata i dvaput bio prvak Hrvatske. Kao trenera najviše će ga se pamtiti po šampionskoj generaciji Zagreba 2002. godine s kojim je senzacionalno osvojio HNL.

Hrvatsku reprezentaciju vodio je od 2004. do 2006. godine i nastupio je na Svjetskom prvenstvu. U skupini s Brazilom, Australijom i Japanom Cico je završio treći.

U karijeri je vodio brojne klubove. Segestu, LASK, Slaven Belupo, Samobor, Al-Masry, Muru, Marsoniju, Rijeku, Croatiju Sesvete, Al-Shaab, DAC Dunajsku Stredu, Persepolis i Sepahan. Cico je bio izbornik Irana i Crne Gore, te je bio i kandidat za selektorsko mjesto Bosne i Hercegovine.

Cico Kranjčar dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar" 2005. godine. Iza sebe je ostavio suprugu Elviru, kćer Lanu, sina Niku.

(index)