Zeljković najavio smjenu Elvedina Begića

Član Komisije za izbor selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Vico Zeljković, poručio je kako će zatražiti smjenu Elvedina Begića sa funkcije počastnog predsjednika Nogometnog saveza BiH.
04.01.2021 u 21:24
Elvedin Begic

Zeljković je u razgovoru za Mondo otkrio kako je tekla današnja sjednica na kojoj ponovo nije bilo dogovora o novom selektoru Zmajeva.

“Situacija je kristalno jasna. Nema potrebe da se krijemo iza zavjese jer su činjenice takve da aktuelni predsjednik, g. Begić ne može da prihvati da odlazi s tog mjesta već na jedan ružan i perfidan način pokušava da opstruiše izbor selektora kako bi pokazao da u budućnosti Savez neće funkcionisati kao što je radio u vrijeme njegovog mandata. Ovo danas je samo njegova igra”, rekao je Zeljković. Zeljković je potom još jednom objasnio proceduru izbora svih dosadašnjih selektora BiH.

“Komisija je uradila svoj posao, predložila je kandidata, rezultat glasanja je bio 3:1, a onda je dogovoreno da se i g. Irfan Durić složi sa tim prijedlogom, pa je iznesen jedinstven stav komisije pred Izvršni odbor NSBiH. Međutim, prije sastanka, g. Begić, koji se opet nije pojavio na sjednici, zvao je članove IO NSBiH iz reda Bošnjaka i rekao da Ivajlo Petev na klupi BiH nije bošnjački interes. Zašto nije bošnjački interes? Da je bilo neko drugo ime umjesto bugarskog stručnjaka, opet bi se ovo desilo”.

Prema njegovim riječima, u budućnosti će zatražiti i opoziv g. Begića sa mjesta počasnog predsjednika, ali ne zbog neke vrste revanšizma već da se ispravi nepravda prema Ivici Osimu i što je pokazao da je protiv reprezentacije BiH.

“Žao mi je što ranije nisam pravo glasa kao član Izvršnog odbora FS BiH, pogotovo sada, što je dozvoljeno da se g. Begić izjednači sa legendarnim Ivicom Osimom, tek sad vidim kolika je to bila greška. Ali, Bogu hvala, u budućnosti ćemo imati mogućnost da na Skupštini Saveza ispravimo tu nepravdu. To pravo ću iskoristiti na Skupštini, ali ovo ne govorim zbog nekog revanšizma jer nije izglasan selektor već što se jednom čovjeku izlazilo mnogo puta u susret u posljednjih šest mjeseci, a on sada bez ikakve potrebe opstruiše nešto što je protiv reprezentacije BiH. Ovaj današnji epilog je pokazao da on tu funkciju ne zaslužuje. Nije ni prilikom izbora, ali tada sam odlučio da me niko ne doživi kao čovjeka, iako nisam imao pravo glasa, koji opstruiše prijedloge, koji nije kooperativan… Zato nisam bio protiv toga. Možda je ovaj današnji dan donio i jednu dobru stvar da se otkriju karte i pokaže ko je kakav u stvarnosti”.

Zeljković nije želio da komentariše Begićevu izjavu u kojoj je nazvan “lažovom”, ali jeste stao u odbranu Zvjezdana Misimovića, legende bh. fudbala, za kojeg je aktuelni predsjednik rekao da će biti protiv svakog njegovog prijedloga.

“To prvo ne bih da komentarišem jer njegovi postupci govore više o njemu i njegovim namjerama. Još jednom da naglasim da Ivajlo Petev nije prijedlog Zvjezdana Misimovića. On i Emir Spahić su razgovarali sa brojnim kandidatima i oni su samo dali svoje mišljenje, a Komisija je rekla da je prijedlog Petev. To je okretanje teza. Begić pokušava da svali priču na Misimovića i ružno je pominjati Zvjezdana u tom kontekstu jer je dao mnogo za fudbal BiH i naprosto nema potrebe da se manipuliše i skriva iza njegovog imena. To je besmisleno jer je Komisija ‘aminovala’ Peteva, a Bugarina sam lično ja predložio. Misimović i Spahić su imali zadatak da razgovaraju sa svim kandidatima i daju svoja mišljenja. Svoj posao su odradili, Spahić je rekao svoje, a Misimović svoje. Dobili smo dva imena – Barbareza i Peteva, a Komisija je odlučila da bude Petev. To su činjenice”.

Zeljković je naglasio da u cijeloj priči oko izbora novog selektora ne stoje nikakvi nacionalni interesi.

“Begić očigledno ne može da se pomiri sa čijenicom da neće više biti broj jedan u Savezu i on je taj koji okreće teze i izvrće istinu”.

Ipak, s obzirom da se ponovo došlo u “pat” poziciju, a kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo se opasno približile, za kraj je Zeljković otkrio i da li je moguće da na klupu zasjedne neko novo trenersko ime poput Faruka Hadžibegića, koji je u međuvremenu ostao bez posla u reprezentaciji Crne Gore.

“Ne bih da uvlačim bilo čija imena u ovu priču jer bi to bilo nekorektno prema tim stručnjacima, a osim toga odgovaralo bi Begiću i ekipi oko njega. Mi smo došli do rješenja i jedinstvenog prijedloga, a to je Petev. Ne vidim nijedan razlog da se radi opstrukcija osim što je prijedlog došao od mene kao predstavnika Srba. Nema potrebe niti ćemo razgovarati sa drugim imenima, ne zato što to nisu dobri stručnjaci, niti što smo tvrdoglavi. Mi smo već pokazali da smo za dijalog, pokazali smo da imamo razumijevanja i strpljenja kroz sami proces. Ponoviću, nije problem Petev. Da je bilo koje drugo ime bilo danas, a da je bila moja inicijativa, isto bi se završilo. Begić želi da pokaže da njegovim odlaskom Savez ulazi u neke probleme. Ali, Savez neće ući u nikakve probleme. Ova sjednica je danas prekinuta, nastavak ne treba da se zakazuje već samo da nađemo termin. Sada nama predstoji Badnji dan i Božić, najradosniji hrišćanski praznik, poslije i Dan Republike Srpske, tako da ćemo vidjeti kad ćemo nastaviti sjednicu”.

Prema Zeljkovićevom mišljenju, guranje novih kandidata je samo okretanje priče sa stvarnog problema.

“Gospodo, razgovarali smo i našli ime, usaglasili se, sve dogovorili i onda u posljednjem trenutku, Bošnjaci na nagovor Begića kažu da to nije bošnjački interes. Zato pozivam Bošnjake iz Izvršnog odbora da sagledaju situaciju i da razmišljaju svojim glavama jer Begić nije veći Bošnjak od njih svih. On želi da te ljude ubaci u probleme jer oni treba da idu na izbore i prođu u Izvršni odbor, a Begić se sklonio iz tog procesa misleći da će kao počasni predsjednik vući poteze. Ali neće mu to poći za rukom”, zaključio je Zeljković.

(mondo)