Šta će se desiti sa PL ako se zarazi neki igrač?

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine sutra će raspravljati o radnoj verziji Covid plana mjera i procedura za organizaciju utakmica i takmičenja BHTelecom Premijer lige BiH.
15.07.2020 u 16:06
PL

- U saradnji sektora za Sport, Komiteta za takmičenje i Komiteta za sportsku medicinu, pripremljena je radna verzija protokola pod nazivom: Covid plana mjera i procedura za organizaciju utakmica i takmičenja BHTelecom Premijer lige BiH, rekao je direktor sektora za sport NSBiH Elmir Pilav za „Dnevni avaz“.

Je li u tom planu precizirano šta treba uraditi ako se zarazi jedan, dva, tri, pet ili naprimjer deset igrača, odnosno članova jednog kluba?

- Da. Između ostalog, i to je obuhvaćeno. Mi ćemo pokušati obuhvatiti što više varijanti, ali uvijek se može desiti i nešto nepredviđeno, što ćemo morati rješavati.

U kojim slučajevima slijedi odgoda utakmice? Jer, ako se jednom počne sa tom praksom, može se doći u problem?

- Tu odluku će donijeti Izvršni odbor... Mi zasad imamo radnu verziju plana, tako da o detaljima možemo razgovarati nakon sjednice Izvršnog odbora.

Hoće li u 1. kolu Premijer lige BiH koje je zakazano za 1. i 2. avgust na tribinama biti bar ograničen broj navijača?

- Zasada neće. Zabranjena su sva okupljanja preko 50 i(li) 100 osoba. Zbog te zabrane entitetskih vlasti nije moguće igrati utakmice pred navijačima. Tako je bar u ovom trenutku, vidjet ćemo šta će biti do početka avgusta. Vidite da se situacija mijenja, malte ne, iz sata u sat. Strah me da ne bude nekih drugih zabrana, ali valjda ne bi trebalo.

Razmatra li NSBiH uopšte mogućnost igranja utakmica pred ograničenim brojem navijača, kao što je to slučaj naprimjer Hrvatskoj. Ili Srbiji, koja ima više zaraženih od BiH.

- Ništa mi ne možemo razmotriti dok nemamo odobrenje vlasti. Kada to dobijemo, onda ćemo se prilagođavati. Naprimjer, mi ćemo na jednoj utakmici, bez prisustva gledalaca, imati oko 100 osoba – od igrača, službenih lica, do medija, obezbjeđenja i policije, iako je to sve na nekom minimumu. Slučaj Mladost FK Mladost će, prema izjavama čelnika kluba iz Doboja kod Kaknja, tražiti odgodu prva dva kola, jer je prekinuo trenažni proces zbog problema sa zaraženim igračima koronavirusom. - Nije došao nikakav zahtjev zvanično u Savez, ni koji su igrači zaraženi, ni koliko iz je zaraženo... Ništa nisu poslali. Zbog toga ne mogu ništa komentarisati, rekao je Pilav.

(avaz)