Afera u PL: Iz keca u dvicu, tri meča sudio isti arbitar

Nakon što se nedavno pojavila informacija da su u Aziji uplaćeni milioni maraka na utakmice Premijer lige BiH, u cijelu priču se uključilo Tužilaštvo BiH koje ispituje cijeli slučaj.
20.04.2018 u 13:19
cuic t

Žurnal piše da su u pitanju tri utakmice a da je sve tri sudio Tomislav Čuić iz Tomislavgrada!

Četiri kluba, tri utakmice i jedna titula. Isti sudija, isti scenarij. Gosti povedu, a domaći se "probude" u nastavku i preokrenu rezultat. Baš onaj scenarij za kojeg kladionice nude najveće kvote. Iz dva u jedan.

“Ne mogu reći o kojim utakmicama je riječ. U proteklom periodu smo obavili čitav niz saslušanja aktera, službenih lica i svih onih koji su imali veze s tim utakmicama.”, izjavio je Damir Raguž, jedan od tri tužioca Nogometnog saveza BiH.

Od izvora bliskih Tužilaštvu BiH, Žurnal saznaje o kojim utakmicama je riječ. Državno Tužilaštvo ispitivaće regularnost tri meča BHT Premijer lige BiH odigrana prošle godine, zbog sumnje da su namještena.

Glavni akteri utakmica su Željezničar, Zrinjski, Borac, Radnik i Široki Brijeg. Ono što još više stavlja sumnju na novu aferu u NS BiH, jeste i to da je sve tri utakmice sumnjivih ishoda sudio isti sudac - Tomislav Čuić iz Tomislavgrada.

Odbor za suce i suđenje NS BiH istog Tomislava Čuića suspendovao je 2016. godine na šest utakmica zbog propusta na utakmici Široki Brijeg - Zrinjski.

Indikativno je da su u sve tri utakmice za koje postoji sumnja da su namještene, gosti vodili na poluvremenu, a domaćini slavili pobjedu na kraju meča.

Popularnim kladioničarskim slengom, prelaz iz keca u dvicu predstavljao je opravdanu sumnju da se radilo o „mutnim“ radnjama na bosanskohercegovačkim terenima.

(žurnal)