Ako se prekine sezona, Zvijezda 09 ostaje u Premijer ligi

Nije poznato koliko će članova imati prvoligaško društvo u narednoj sezoni poslije odluke Izvršnog odbora Fudbalskog saveza RS da prekine sva takmičenja po svojim okriljem.
12.05.2020 u 16:19
zvijezda 09

Iako je još rano govoriti najvjerovatnije je da će Prva liga naredne sezone brojati 16 članova. To bi značilo da će se mjesta u eliti otvoriti brojnim aktuelnim drugoligašima. Po riječima generalnog sekretara FSRS Ognjena Valjića ta dilema bi trebalo da bude riješena najkasnije do kraja maja.

“Do tada Komisija za reorganizaciju takmičenja mora predložiti nekoliko varijanti po kojima bi naredno prvenstvo bilo igrano, a onda će o tome raspravljati Izvršni odbor FSRS. Kako sada stvari stoje u igri će biti tri opcije, odnosno Liga sa 12, 14 ili 16 klubova”, naglasio je Valjić u razgovoru za Glas Srpske. Ono što je u ovom trenutku sigurno je to da će naredne sezone među prvoligašima biti svi oni koji su to bili i u prekinutom prvenstvu, osim Krupe, koja će se kao prvoplasirana preseliti u Premijer ligu BiH.

“U Prvoj ligi igraće Rudar Prijedor, Kozara, Željezničar Sport tim, Alfa Modriča, Tekstilac, Podrinje iz Janje, Slavija i Jedinstvo iz Brčkog, ali naravno i oni će kao i svi budući prvoligaši morati da ispune sve uslove za licenciranje”, nastavio je Valjić. Izgled prvoligaškog društva zavisit će i od toga šta će se desiti sa Premijer ligom BiH. “Nas u ovom trenutku najviše zanima status posljednjeplasirane Zvijezde 09, koja će u slučaju da prvenstvo bude nastavljeno, nažalost, veoma teško opstati u premijerligaškom društvu.

Međutim, ako se desi da šampionat ne bude nastavljen realna opcija je da iz elite BiH niko ne ispada, što bi značilo da će klub iz etno-sela Stanišići i dalje biti član Premijer lige”, dodao je Valjić. Po propozicijama takmičenja mjesto u višem rangu rezervisano je za prvoplasirane ekipe, Borac iz Kozarske Dubice i trebinjski Leotar, kao i za klubove koji su sezonu završili na drugom mjestu, Jedinstvo iz Žeravice i zvorničku Drina. Međutim, bilo bi tu još nekoliko upražnjenim mjesta, koja bi bila popunjena klubovima, koji ispune uslove za licenciranje. Ako tako bude, prednost bi dobili klubovi koji su u trenutku prekida bili bolje plasirani na tabeli.

(SC)