BiH za 20 godina dobila dva vrhunska fudbalska terena

Infrasntruktura je jedan od najvećih problema bh.fudbala i jedan je od ključnih razloga sporog razvoja domaćeg nogometa.
19.08.2018 u 13:19
travnjaci

Prva slika nam je s "Bilinog polja" kada smo s Portugalom igrali "baraž" i kada je šut Cristiana Ronalda završio u korneru.

Nekoliko godina nasnije dobili smo prvi vrhunski travnjak u Zenici a ubrzo i kamp, gdje su stvoreni koliko-toliko bolji uslovi.

Druga slika je s Grbavice gdje smo ugostili Belgiju, kada nam se cijeli svijet smijao zbog travnjaka u "Dolini ćupova". 

Naredne godine urađen je travnjak na Grbavici u koji je investirano više od milion maraka.

Tako sada u BiH imamo dva vrhunska travnjaka, onakva kakva treba da ima svaki klub u najvišem rangu. Nakon 20 godina od završetka rata.

Travnjak na Koševu nije na tom nivou, u Mostaru ali ni u Širokom. Nije ni u Tuzli, niti u Bijeljini, Ugljeviku, Banjoj Luci, Gabeli...

I umjesto da u Nogometnom savezuu rade na izgradnji kvalitetnih terena, odlučili su da investiraju 20 miliona maraka u zgradu Saveza. 

Za taj novac Mostar, Široki, Gabela, Tuzla, Kakanj, Ugljevik, Bijeljina, Banja Luka, Bihać, Sarajevo, Prijedor, Banovići, Gradačac,  Gračanica, Čapljina, Vitez, Modriča, Cazin, Visoko...mogli su da dobiju travnjake ravne onima na Bilinom polju i Grbavici.

Da su gledali i razmišljali o boljitku bh.fudbala uradili bi travnjake, a pošto ne gledaju kupili su zgradu u kojoj će sjediti brojna administracija.

To što će stadioni dobiti reflektore za svaku je pohvalu. Pod njima će akteri i navijači prisustvovati udobnijoj atmosferi ali će i dalje gledati spor i netraktivan fudbal.

Klubovi će nam iz evropskih takmičenja ispadati na prvoj ili drugoj prepreci, kadra u reprezentaciji bit će sve manje a tribine će biti sve praznije.

pressing.ba