Ko stoji na putu Zmajevima do Eura?

Gotovo je sasvim izvjesno da se BiH ne može plasirati na Evropsko prvenstvo 2020.godine kroz kvalifikacije, a posebno je to jasno nakon poraza u Armeniji.
09.09.2019 u 20:56

Zato je ostao put do Eura jedino kroz Ligu nacija a kvalifikacije bi trebale da posluže novom selektoru za uigravanje ekipe i pronalaženje svježe krvi.

Formalno, protivnici reprezentaciji BiH bi trebali biti drugi osvajači grupa u Ligi Nacije B u kojoj smo se i mi takmičili – a to su Švedska, Danska i Ukrajina. U trenutku završene Lige Nacija to je trebala biti Švedska, ali ukoliko se bilo koja od ovih reprezentacija direktno kroz kvalifikacije plasira na Euro 2020, zamijeniće je reprezentacija koja je u Ligi Nacija bila niže rangirana u njenoj grupi.

Ukratko, Zmajevi će u martu na svom terenu igrati jedan meč polufinala Lige Nacije B. Protiv Švedske ili njene zamjene (možda Češka ili Vels) a pobijede li taj meč onda će igrati finalni meč Lige Nacije B čiji će pobjednik dobiti mjesto na Euru 2020. Uglavnom BiH za protivnike u tom takmičenju, u zavisnosti od toga ko se neće kroz grupnu fazu plasirati na Euro 2020, može dobiti Švedsku, Ukrajinu, Dansku, Rusiju, Austriju, Vels, Češku, Slovačku, Tursku, Irsku i Sjevernu Irsku, ali i neke selekcije iz Lige Nacije C, koje su osvojile drugo ili treće mjesto.

Utakmice bi bilie igrane od 26. do 31. marta 2020. godine.

pressing.ba