Osim:"Derbija na Grbavici se ne bi postidjeli ni u Evropi"

Među desetak hiljada navijača, koliko je sinoć bilo prisutno na Grbavici, bio je i Amar Osim, najtrofejniji trener u Bosni i Hercegovini. I on je zadovoljan viđenim u sudaru sarajevskih rivala.
16.08.2018 u 19:30

Četiri postignuta gola, fin ambijent, viteška borba na terenu bez smicalica i gluposti i kada se sve sabere, lijepo je bilo sinoć na Grbavici”, kazao je za SCsport Osim.

Da li je možda sjajan teren utjecao na kvalitet fudbala?

“Teren jeste pomogao, ali ključno je bilo to što su obje ekipe ušle s dobrim namjerama u meč. To je najveći razlog, Željo je bio domaćin i željeli su silno pobjedu pred svojim navijačima, a Sarajevo se također postavilo bez kompleksa, igrali su otvoreno i zato smo svjedočili dobroj utakmici”, smatra Osim.

Za dobar meč zaslužni su i treneri obje momčadi Milomir Odović i Husref Musemić, smatra Osim.

“Obojica su krenula ofanzivno, rizikovali su i nisu se prepali. Opet kažem, zaista svjedočili smo dobroj utakmici, igrači se nisu bespotrebno valjali, ambijent je bio sjajan, nije bilo nereda na tribinama. Estetski je sve izgledalo sjajno i napucano okolo”, kazao je Osim.

Jutro poslije 116. vječitog derbija u sarajevskim kafanama prepričavaju se golovi, akcije, navijanje. Konačno, ne priča se o valjanju igrača i bezidejnoj igri.

“To je najvažnije. Svi pričaju o negativnim stvarima, pa neka se sada priča i o svemu pozitivnom što je jučer viđeno. Vidjeli smo četiri gola, izgrađene akcije. Šteta što nemamo više ovakvih utakmica. Evo, vidimo da i naša liga može biti fina. Sinoćnjim derbijem ne bi se postidjeli u Evropi”, rekao je Osim za naš portal.

Dotakao se i sjajnog suđenja Harisa Kaljanca i njegovih pomoćnika Senada Ibrišimbegovića i Arnela Novalića.

“Sve u svemu suđenje je bilo korektno. Jedina zamjerka sudiji je što je trebao produžiti više utakmicu i što je svirao kraj prije nego što su istekle četiri produžene minute. Bilo je nekih sitnih grešaka, ali generalno, red je i da se spomenu sudije i da im se da pohvala. Nisu sjeckali igru, jer sudija ako sjecka igru može pokvariti dobru utakmicu”, rekao je Osim.

Na kraju razgovora Osim se dotakao i večerašnje utakmice 3. pretkola Evropske lige u kojoj Zrinjski na Pecari dočekuje bugarski Ludogorec.

“Bilo bi čudo da Zrinjski izbaci Bugare, iako rezultat iz prvog susreta (poraz Mostaraca 0:1, op.a.) ne djeluje loš. Budžet i iskustvo su na strani Ludogoreca, Zrinjski također ne igra u Mostaru i to može biti problem. Bilo bi lijepo za nas sve da Zrinjski izbaci Bugare, ali vidjet ćemo”, kazao je Osim, koji je dodao da su pretendenti za titulu prvaka BiH Željezničar, Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg.

(Sport Centar)