Tuzlak preuzeo selekciju Kosova

Upravni odbor Košarkaškog saveza Kosova imenovao je za novog selektora košarkaške reprezentacije Kosova Damira Mulaomerovića, bivšeg košarkaša reprezentacije Hrvatske i selektora najbolje bh. selekcije.
14.08.2018 u 12:18
damir m

Damir Mulaomerović rođen je u Tuzli 1974. godine i karijeru je započeo u tuzlanskoj Slobodi.

Nedugo nakon rata u Bosni i Hercegovini, odlazi u Zagreb i potpisuje za Cibonu. Ostaje u Ciboni sve do sezone 1997/98. kada odlazi u italijanski Fortitudo. Pored ostalog igrao je i za španski Real Madrid, grčki Panathinaikos, PAOK i Panellinios. Mulaomerović je nakon završetka igračke karijere, kao trener vodio klub Sloboda iz Tuzle (2013-2015), potom Cibonu iz Zagreba (2015-2017), dok je 2016. bio i selektor Bosne i Hercegovine.

Kako je saopšteno iz Košarkaškog saveza Kosova, Mulaomerović će započeti rad s kosovskom reprezentacijom 29. avgusta, kada će početi i pripreme za utakmicu s Makedonijom, koja će se održati 13. septembra u okviru prekvalifikacija za FIBA Eurobasket 2021. Okupljanje kosovske selekcije očekuje se sledeće nedelje, a pripreme će voditi pomoćnik selektora, koga će imenovati Upravni odbor KSK-a u saradnji s novoizabranim selektorom.

KSK se, takođe, zahvaljuje bivšem selektoru Bradu Greenbergu i njegovom pomoćniku Ernieu Lee Nestoru na doprinosu datom razvoju reprezentacije Kosova tokom godinu dana rada sa selekcijom.

(AA)