Vahina pressica od 90 minuta, prevodilac plakao

Vahid Halilhodžić održao je oproštajnu press-konferenciju pred 340 novinara koja je trajala 90 minuta!
27.04.2018 u 14:20

- Radio sam u Japanu tri godine. Sjajna je zemlja i moja porodica voli Japan, ovdašnju tradiciju, kulturu, historiju, način života... Ali nisam došao kao turist nego napraviti nešto za japanski fudbal - rekao je između ostalog Vaha, dodavši:

- I nikad nisam mogao ni zamisliti da će odlazak biti ovakav! Ovakva noćna mora! Od 7. aprila proživljavam najteže dane u životu i duboko sam razočaran. Došao sam zbog SP-a i osvojio prvo mjesto u kvalifikacijama. Ali i dalje sam mislio da nam nešto nedostaje. U vrhunskom sam fudbalu 45 godina. Došao sam, uspio, i odlazim razočaran. Nisu me poštovali.

Vaha je govorio i o odnosu sa reprezentativcima.

- U tri godine nisam imao problema, pogotovo s igračima. U stalnoj smo komunikaciji, kako s onima iz inostranstva, tako i s onima koji igraju u Japanu, nazvao sam ih nebrojeno puta. Nikad nisam kritikovao igrače u tri godine. Uvijek sam preuzimao odgovornost za loše rezultate na sebe. I tražio da se kritikuje mene. Ali sam s igračima razgovarao u lice, vrlo otvoreno. Neki su igrači bili iznenađeni time- istakao je Halihodžić, naglasivši kako su igrači reagovali na otkaz:

- Dobio sam dosta poruke podrške od igrača, uključujući Makina. A razočarao me Savez. Da, možda je naša komunikacija mogla biti bolja, ali nisam imao pojma da je to toliki problem.

Vaha je nešto slično doživio u Obali Slonovače, kada je prije SP-a u JAR-u dobio otkaz nakon što je reprezentaciju odveo na Mundijal.

(agencije)