Šuker u aferi: "Davore, uplati na Široki Brijeg"

Državno odvjetništvo iz Bochuma koje je 2010. godine vodilo istragu protiv kladioničara Ante Šapine u svojoj je istrazi ustanovilo da su između Davora Šukera i Šapine postojali bliski kontakti. To je dokumentirano uz brojne telefonske razgovore i SMS poruke, javlja ARD.
26.06.2015 u 09:43
suker

Istražitelji su tada pisali da se jasno može razaznati da 'banda oko Šapine održava kontakte i s Davorom Šukerom' i da je Šapina korišten kao 'frontmen' za postavljenje oklada.

Nakon istrage pokazalo se da je Šuker za Šapinu stavljao oklade na najmanje tri utakmice. Pri tome se radilo o jednoj utakmici Lige prvaka i dvije utakmice Europa lige. Osim toga, kladioničar Šapina svoj je zemljaku dao 'tip' za jednu dodatnu utakmicu čijim se rezultatom manipuliralo, stoji u rezultatima istrage.

'Šapina je informisao Šukera i dao mu uputu da bi trebao staviti novac na utakmicu Širokog.' - stoji u navodima tužiteljstva.

Do sada Šuker u istrazi u Bochumu nije bio ni optužen ni svjedok, što je potvrdila i UEFA.

Međutim, samo UEFA ima u svom posjedu dokumente iz istrage i priznaje da ima saznanja o Šukerovim kontaktima. To što Šuker drži jednu od najvažniji pozicija u evropskom nogometu za UEFA-u očito ne predstavlja nikakav problem.

To je vrlo upitno, smatra Sylvia Schenk iz Transparency Internationala.

- Ako je Davor Šuker naveden u istrazi protiv Šapine i drugih, kao jedan od potencijalnih profitera iz tih manipulacija rezultatima, onda bi to UEFA trebala pobliže promotriti i u najmanju ruku provesti istragu prije nego što takvu osobu izabere u svoj izvršni odbor - navodi Schenk.

U svom statutu UEFA kao veliki prekršaj navodi upravo neprijavljivanje kontakata s kladioničarima.

Šuker je preko svog glasnogovornika reagirao na pitanja o svojim prijašnjim kontaktima sa Šapinom vrlo odrešito: 'Ništa od toga nije istina.'

(Jutarnji list)