Šveđani se dive Bosancima koji su izborili 4.diviziju

Fudbalski klub Angeback iz Degerforsa u Švedskoj ove godine ostvario je historijski plasman u 4.diviziju švedskog fudbala. Najveća zasluga za to pripada predsjedniku Reufu Jahiću, velikom sportskom i humanitarnom radniku.
22.10.2016 u 08:34
angeback

- Svi nam se dive na ovom uspjehu. Niko nije vjerovao da ćemo u tome uspjeti. Političari, privrednici, obični građani su jako sretni zbog ovog velikog uspjeha, kaže predsjednik Kluba i tvorac ovog malog čuda iz Degerforsa.

Reuf Jahić je 2003.godine odlučio da osnuje klub u Degerforsu koji je dobio ime Angeback.

Bešlagić, Kotorčić, Ćosić...

- Bilo je dosta nepravde prema fudbalerima s naših prostora što sam i ja dobro osjetio dok sam igrao od sedmog do trećeg ranga švedskog fudbala. Zato sam odlučio da osnujem klub u kojem će prvenstveno nastupati fudbaleri sa Balkana, tačnije bivše Jugoslavije. Zajedno sa mnom u ovaj projekat je krenuo i prvi trener ovoga kluba Muris Bešlagić, bivši igrač dobojske Sloge. Želim spomenuti i rahmetli Mirveta Kotorčića koji je bio prvi trener mlađih selekcija. Dosta su nam tu pomogli Šveđani poput Stefana Aberga, Pele Backmana, Elisabet Backmana, Kenana Ćosića i drugih, priča Jahić.

Krenuli su od sedmog ranga takmičenja i onda je počeo uspon. Prvi igrač kojeg je Jahić doveo sa naših prostora u Angeback bio je Muamer Salihbašić, bivši fudbaler Gradine, Čelika, Željezničara, Podgrmeča, koji sada nastupa u Maleziji. A, onda i Benjamin Rahmanović, kada se klub prvi puta plasirao u 5.diviziju.

Kvota 100 na ulazak, Salihbašić i Rahmanović

- Onda su stizali Armin Sinanović, Marko Obradović, Haris Ordagić, Hamdija Džaferović, Tarik Oruč zatim Dušan Milutinović, bivši fudbaler Radničkog iz Niša. Zatim su za ovaj klub nastupali Mirza Hasanović, Adel Dedić, Anel Alibašić, Vladimir Petković, Elvin Suljić, Sadžid Fazlić, Haris Ibrić...

Zanimljivo je da niko nije vjerovao da će Angeback izboriti plasman u viši rang. Bila je to za mnoge nemoguća misija, ali Jahić je vjerovao u sebe, svoje saradnike, trenere, igrače...

Džaferović, Ibrić, Oruč, Suljić...

- Kad vam kažem da je na naš ulazak u kladionici bila kvota 100 onda vam je sve jasno šta smo uradili. Međutim, kvalitetno smo se pojačali. Recimo Hamdija Džaferović, bivši junior Gradine i Zvijezde sa 29 golova bio je prvi strijelac lige sa 29 golova te je proglašen najboljim napadačem kantona. Anel Alibašić proglašen je najboljim veznjakom kantona, Tarik Oruč za prvog beka. Haris Ibrić je dao veliki doprinos u ulasku u viši rang sa 13 golova, priča Jahić.

On ističe kako je Angeback mnogima odskočna daska.

- Elvin Suljić je otišao u drugi klub u viši rang. Tamo su mu ljudi iz Uprave pronašli posao, imao bolje uslove i perspektivu da ostane u Švedskoj. Ista je situacija i sa Sadžidom Fazlićem.

Sada je izboren plasman u Division 4. Veći, ozbiljniji rang gdje su potrebna dodatna ulaganja.

- Dok je igrača iz BiH ja se ne bojim, ali naravno i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore...Mi smo najtalentovaniji, kaže Jahić, inače veliki čovjek i humanista koji je izuzetno cijenjen kako u BiH tako i u Švedskoj.

pressing.ba