Švedska: Fudbaleri na terenima od 14.juna uz gledaoce na tribinama

Fudbalska sezone u Švedskoj počinje 14.juna uz gledaoce na tribinama, potvrđeno je iz Nogometnog saveza Švedske nakong sastanaka s klubovima 1. i 2.lige.
22.04.2020 u 15:06
malmo

Šveđani su održali videosastanak na kojem su dogovorili detalje u vezi s početkom svoje nogometne sezone. Oni igraju po principu proljeće-jesen. Započinju sezonu obično u martu ili aprilu, a završavaju u novembru. Kako je objavljeno na službenoj stranici švedske lige "Alsvenskan", namjera je da sve utakmice budu igrane pred gledaocima, uz napomenu da Švedski nogometni savez nastavlja da prati razvoj događaja oko virusa korona.

Švedska je izabrala potpuno drugačiji način borbe protiv virusa korona u odnosu na sve ostale evropske države. Šveđani nisu proglasili karantin za cijelu državu, nisu zabranili javna okupljanja, a kod njih kafići i restorani rade. Zbog takvog pristupa imaju sve više kritika, ali i simpatija u ostatku Evrope.

Kako navode agencije, u Evropi još nije poznato kada će biti nastavljena većina nacionalnih nogometnih prvenstava, ali je poznato da će utakmice biti igrane bez prisustva publike. Jučer je Južna Koreja dozvolila odigravanje nogometnih utakmica na otvorenom, ali bez prisustva publike.

(agencije)