Da li poste fudbaleri za vrijeme Evropskog prvenstva?

Ove godine Ramazan se poklopio sa odigravanjem Evropskog prvenstva u Francuskoj, na kojem nastupa i znatan broj muslimanskih igrača u različitim reprezentacijama.
19.06.2016 u 10:44
france 1

Neki fudbaleri su odlučili da poste za vrijeme Ramazana i Evropskog prvenstva bez obzira što je to izuzetno zahtjevno, dok su neki donijeli odluku da naposte dane Ramazana poslije, što je u islamu dozvoljeno.

Francuski reprezentativci Paul Pogba, zatim Moussa Sissoko, Backary Sagna i N'Golo Kante prema pisanju francuskih medija odlučili su da ne poste za vrijeme Evropskog prvenstva, nego će to učiniti poslije šampionata.

Njihov selektor Didier Deschamps ostavio je njima da odluče hoće li postiti za vrijeme Ramazana ili će to učiniti kasnije.

Također, i dva belgijanska reprezentativca Marrouane Felaini i Mousa Dembele također su odlučili da ne poste dok traje EURO 2016.godine.

S druge strane nekoliko reprezentativaca Turske, Švicarske i Albanije koji su islamske vjeroispovijesti odlučili su da poste za vrijeme EP, jer smatraju da im to neće naškoditi niti da će umanjiti njihov učinak. Bez obzira što je potrebno da se odriču hrane i piće 18 sati.

Sjetimo se samo Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014.godine, kada je čitav tim Alžira Vahida Halilhodžića postio i protiv Njemačke kada su tek izgubili u produžecima, a trčali su kao navijeni. Kada se jedan Vahin fudbaler iftario u toku utakmice.

Ipak, vjera i post su individualna stvar u kojoj nema prisile i svaki pojedinac sam odlučuju kako i na koji način će je praktikovati, pa je tako riječ i o fudbalerima.

(pressing.ba)