FIFA dobila Blaterovog nasljednika

Na Vanrednom kongresu za novog predsjednika FIFA-e izabran je Švicarac Gianni Infantino.
26.02.2016 u 17:10
infantino

Infantino je u drugom krugu izbora koji su se održali u Cirihu pobijedio bahreinskog šeika Salmana Bin Ibrahim Al-Khalifu koji je u prvom krugu imao tri glasa manje od Infantina (88:85).

Švicarski advokat Gianni Infantino (45) je generalni sekretar UEFA-e od 2009., a iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim nogometnim administracijama. Istaknuo se prijedlogom da u budućnosti na svjetskim prvenstvima učestvuje 40 reprezentacija umjesto 32, kao što je sada slučaj. 

U utrci za za predsjednika FIFA-e bili su još Francuz Jerome Champagne, jordanski princ Ali bin al-Hussein, te Južnoafriikanac Tokyo Sexwale.

Podsjetimo, bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter suspendovan je na šest godina iz fudbalskog svijeta, zabranjene su mu sve fudbalske aktivnosti i obavljanje funkcija u fudbalskim organizacijama, zbog sumnjive transakcije po kojoj je FIFA Platiniju isplatila 1,8 miliona eura za savjetničke poslove početkom 2000-tih godina. Blatter je kažnjen i s 50 hiljada švicarskih franaka, a Platini s 80 hiljada.

Blatter je prošle godine odstupio sa mjesta predsjednika FIFA-e.

(agencije)