Fudbaleri Arsenala, Chelsea...uzimali doping

Englesku potresa velika afera o dopingu sportista, gdje je navodno ljekar propisivao lijekove sportistima kako bi im poboljšao psihofizičke sposobnosti.
03.04.2016 u 11:58
doping

List Sunday Times je prenio sadržaj za britansku javnost šokantnog razgovora sa sastanka ljekara Marka Bodnara s jednim sportistom.

Sunday Times dalje navodi kako je ljekar od 2010. godine do sada davao lijekove poput eritropoetina, steroida i različitih hormona, koje je na taj način konzumiralo blizu 150 profesionalnih sportaša u Engleskoj i šire.

Navodno su, prema Bodnaru, doping sredstva koristili nogometaši koji igraju za Arsenal, Chelsea, Leicester i Birmingham.

"Sportaši su imali usmeni dogovor sa mnom. Nisam se želio medijski isticati i reklamirati", rekao je Bodnar.

Svojevremeno je, od 2001. do 2007. godine, radio za Chelsea te je otkrio da su igrači uzimali zabranjene lijekove tokom njegovog boravka u klubu.

Nakon objavljivanja teksta u Sunday Timesu, i ljekar se oglasio u britanskim medijima i izjavio kako nije prekšio nikakva pravila i da je sve radio u skladu s normama Glavnog medicinskog vijeća.

Tvrdi da je spomenute sporne lijekove davao kao terapiju za oporavak sportaša, a ne zdravim sportašima za povećanje fizičke spremnosti.

Imena sportaša kojima je ljekar davao sporne medikamente nisu objavljena, a britanska Vlada je najavila da će pokrenuti opsežnu istragu o tim navodima.

(agencije)