Iz kojeg prvenstva dolazi najviše fudbalera na EURU?

Evropsko prvenstvo je u finišu, a oprostili smo se od nekoliko velikana.
01.07.2016 u 07:56
portugal

EURO 2016. ulazi u završnu fazu, ali i dalje najviše fudbalera koji će igrati u četvrtfinalu dolazi iz Engleske. Kad je 10. juna počeo šampionat u Francuskoj, sa Ostrva je od 552 fudbalera bilo njih čak 139. Danas ih je ostalo "svega" 54 od ukupno 184, što je blizu trećine!

Tih 54 reprezentativaca igra u 27 različitih klubova na Ostrvu: 45 u Premijer ligi, šestorica u Championshipu (Reding 2, Birmingham, Woolfsi, Cardif, Notingham F), a trojica u Prvoj diviziji - G. Wiliams u Gilingemu, Gudmunson u Charltonu i J. Wilijams u Milton Kizu. Najviše igrača sa Ostrva daje Liverpool - 6, a slijede Arsenal i Tottenhham sa po 5, Manchester United 4.

Najviše fudbalera po klubovima daju Juventus i Bayern, po devetoricu. Bavarci imaju šestoricu reprezentativaca Njemačke (Boateng, Getze, Hummels, Kimih, Muller, Neuer) i trojicu stranaca - Levandowskog (Poljska), Sancheza (Portugal) i Komana (Francuska).

Iz Torina su još na EP Italijani Bufon, Barzali, Kielini, Bonuchi, Sturaro i Zaza, Francuzi Evra i Pogba, odnosno Nijemac Khedira. Roma daje sedmoricu, a već pomenuti Liverpool jednog igrača manje. Iz redova prvaka Evrope Real Madrida ostao je samo "kvartet" (Ronaldo, Pepe, Bale i Kross), dok su eliminacijom Španije, predstavnici katalonskog giganta Barcelone samo Vermalen (Belgija) i Ter Stegen (Nemačka).

Ukupno gledano, preostalih 184 fudbalera igra u 99 klubova Evrope i svijeta, po jedan igrač dolazi iz 61 kluba, a 123 je raspoređeno u 38 timova. Zanimljivo je još da svih 10 fudbalera iz Ekstraklase igra u selekciji Poljske, kao i sva sedmorica iz Primeire su članovi selekcije Portugala.

KLUBOVI
9 - Bayern, Juventus
7 - Roma
6 - Liverpool
5 - Arsenal, Tottenhem
4 - Manchester U, Real M, Sporting L.
3 - C Palas, Lazio, Legija, Lion, Manchester C., PSG, Southampton, Swonsi, West Ham, Wolfsburg
2 - Atletico M, Barcelona, Bešiktaš, Borusija D, Chelsea, Fenerbahče, Fiorentina, Galatasaraj, Hamarbi, Lekija G, Leicester, Olimpic M, Monaco, Napoli, Reading, Reen, Schalke, Sevilla, Torino, Valencia...

DRŽAVE


Engleska 54
Italija 33
Nemačka 20
Francuska 16
Španija 12
Poljska 10
Portugalija 7
Švedska 7
Turska 6
Belgija 5
Norveška 3
Danska 2
Škotska 2
Rusija 2
Holandija 1
Kanada 1
Hrvatska 1
Meksiko 1
Švajcarska 1

(novosti/pressing.ba)