Ko je čovjek koji je Portugal odveo na krov Evrope?

Iako je Ronaldo trebao da bude ključna figura osvajanja portugalskog zlata u Francuskoj, na Pirinejskom poluostrvu slave jednog čovjeka!
11.07.2016 u 09:43
eder

Éderzito António Macedo Lopes ili skraćeno Eder je najnoviji portugalski junak.

Zabio je pogodak u 109. minuti i bacio u trans cijelu naciju donijevši joj prvi naslov prvaka Evrope u historiji!

Eder je rođen u afričkoj državici Gvineja-Bissau prije 29 godina, a u Portugal je doselio u dobi od 11 godina. Nogomet je počeo trenirati u klub imena Oliveira Hospital, a karijeru je nastavio u Tourizenseom i Coimbri. Igrao je dobro i smiješio mu se transfer na Otok.

Navodno je zainteresiran bio West Ham, a Eder je naprasno napustio Coimbru. Svi su mislili da je otišao u odaje slavnog engleskog kluba, ali iz West Hama su demantirali sastanak. Nije ga bilo dan-dva, predsjednik Coimbre je pozvao i policiju, a lutalica Eder se na koncu vratio u klub.

Malo se primiro pa transferirao u Bragu 2012. godine da bi nakon vrlo dobrih igara i 26 golova u 60 nastupa otišao u engleski Swansea City za sedam milijuna eura i tako konačno zaigrao u Premiershipu. U međuvremenu je debitirao za reprezentaciju 11. septembra 2012. u kvalifikacijskoj utakmici za SP protiv Azerbajdžana u pobjedi 3:0, a prvi gol za Portugal je dao Italiji u prijateljskom susretu 15. aprila prošle godine. Ukupno ima tri gola u 28 utakmica za nacionalnu selekciju.

U Swanseaju se nije najbolje snašao pa su ga posudili u Lille, a francuski klub je upravo prije nekoliko dana otkupio njegov ugovor za 4.5 miliona eura. Za Lille je zabio šest pogodaka u prošloj polusezoni i nagovijestio Fernandu Santosu da je vrijedan poziva na Evropsko prvenstvo.

Odužio mu se na najbolji mogući način.

(SN)