Može li Klopp donijeti prvi trofej Redsima?

Basel će biti domaćin finala Evropske lige između Liverpoola i Seville koje se igra u srijedu u ovom švicarskom gradu!
18.05.2016 u 09:17
el

Jurgen Klopp želi prvi trofej na klupi Liverpoola u kojeg je stigao ove sezone iz Dortmunda.

– Posljednji put kada sam davao izjavu vezanu za Basel govorio sam kao navijač i pozvao sam sve navijače Liverpoola na finale. Iskreno, nisam bio baš pametan. Basel je lijep grad, ali nije spreman za nas. Pogriješio sam i zbog toga bih zamolio naše navijače da ne dolaze bez ulaznica, jer će u protivnom nastati potpuni haos. To ne želimo. Moramo se skoncentrisati na fudbal. Ako želite biti na stadionu, a ne možete, onda ostanite kod kuće, gledajte meč sa vašim prijateljima i poslije ćemo praviti zabavu. Većinom me možete ignorisati, slobodno, ali sada je stvarno važno da me poslušate – rekao je Klopp.

Večeras u Baselu, ulog je puno veći od evropskog prestiža, koji je ‘redsima’, peterostrukim evropskim prvacima, ionako manje bitan nego ‘sevillistima’, kojima je ovo treći uzastopni finale takmičenja kojeg su u zadnjih deset godina osvajali četiri puta.

Liverpool je slavio u osam od svojih 11 finala eurokupova, a Sevilla nikad nije izgubila u finalu, dvaput je pobijedila na 11-erce. Koliko je teško triput zaredom biti u finalu nekog evrokupa otkriva povijest: zadnjem je to uspjelo Bayernu, u tadašnjem Kupu prvaka, od 1974. do 1976.

- Prethodna dva trijumfa doživio sam vrlo emotivno i posebno me vežu za Sevillu. Klub smo velike tradicije i dobrih igrača i ekipa kroz historiju ( Maradona,Šuker, Simeone, da nabrojimo samo neke, nap. p.), no ovo razdoblje je puno radosti i strasti baš u Evropskoj ligi. Sevilli je stalo do ovog takmičenja koje je dugačko, a naš treći finale dokazuje koliko smo bili usredotočeni na nj i koliko smo gladni uspjeha u njem. Izazov je suprotstaviti se Liverpoolu, klubu takve tradicije, koji je također pokazao snagu u ovom takmičenju i kojeg prati tolika vojska navijača. Te spoznaje će nas još više motivirati - poručio je Emery, Bask na klupi Andalužana.

Što se igračkog kadra tiče, Liverpoolu su se oporavili kapiten Henderson i napadač Origi, stoper Sakho je suspendiran zbog dopinga, u odbrani je hrvatski stoper Dejan Lovren. Sevilla će biti bez Danca Krohn-Dehlija koji je u polufinalu potrgao koljeno, Reyes je izvan stroja još od aprila zbog operacije slijepog crijeva.

(pressing.ba)