Neymar je najskuplji a on je odmah do njega (video)

Jučerašnjim transferom iz Borussije u Barcelonu, Ousmane Dembele (20) postao je drugi najskuplji nogometaš u povijesti, nakon Neymarova prelaska u PSG. Blau grana ga je platila 105 miliona eura, a ovisno o bonusima, transfer bi na kraju priče mogao biti težak i 150 miliona eura.
26.08.2017 u 12:00
dembele

Dembele je bio na Barcinom radaru i prošlog ljeta kad je odlazio iz Rennesa, no završio je u Dortmundu nakon filmskog zapleta s menadžerskim odnosima.

Čudna Dembeleova priča počela je 2011. godine u Evreuxu, gradiću na sjeveru Francuske, 30-ak kilometara od rodnog Vernona. Ousmane je igrao nogomet u lokalnom klubu kad ga je spazio Badou Sambague, bivši malijski nogometaš koji je radio kao advokat.

Sambague, zajedno s prijateljem Martialom Kodjiom, registriranim menadžerom, odmah je shvatio da je riječ o velikom talentu i kao 14-godišnjaka ga je odveo u Rennes. U čudu su ga gledali dok se rugao ostalim klincima na terenu i ubrzo je bilo jasno da je u klub ni otkuda sletio veliki talent.

Dembele, rodom Senegalac, briljirao je u svim kategorijama i polako je počeo čekati poziv u prvu ekipu. No trener Philippe Montanier nije ga vidio u svojim kratkoročnim planovima pa je Dembele 2015. godine pokušao otići iz kluba i to u Red Bull. Za klub iz Salzburga kao skaut je radio Gerard Houllier, koji je u Red Bull već doveo Sadija Manea, a u ekipi je bio i Dayot Upamecano, veliki Dembeleov prijatelj. Upravo zbog njega je Ousmane želio otići u Austriju. Red Bull je ponudio 500.000 pa 600.000 eura, da bi Rennes na kraju odbio i 1,7 milijuna eura za 18-godišnjaka.

Francuskom klubu nije palo napamet da za takav sitniš ostane bez potencijalne zvijezde. Već tad se mogla vidjeti svadljiva narav temperamentnog Francuza, koji je poludio kad je shvatio da ga Rennes ne želi prodati.

Podivljao je, svađao se, da bi na kraju prijelaznog roka, 31. 08. 2015. godine, sportskom direktoru kluba Mikaelu Silvestreu poslao SMS. "Ja više neću trenirati. Dosta mi je nogometa, prekidam karijeru i vraćam se u Senegal", napisao je ljutiti Ousmane. Ipak, nigdje nije otišao i uskoro je potpisao profesionalni trogodišnji ugovor, ali samo uz klauzulu od pet miliona eura. To je bio jedini način da pristane ostati u Rennesu u kojem je već do zime privukao pažnju svih najvećih europskih klubova, uključujući i Barcelonu, i bilo je jasno da uskoro odlazi.

U Rennesu su priznali da nisu ni sanjali da će Dembele tako eksplodirati, i kad su shvatili da bi za pet miliona eura mogli ostati bez igrača koji potencijalno vrijedi barem deset puta toliko, počeli su raditi sve ne bi li nešto spasili. Borussia iz Dortmunda je javno iskazala interes, a Rennes je onda preko drugog menadžera, Mousse Sissokoa, koji je brinuo o još nekoliko njegovih mladih igrača, pokušao nagovoriti Dembelea da potpiše novi ugovor, ali bez odštetne klauzule. Uz to, trebao bi raskinuti odnose sa Sambagueom i Kodjijom i postati Sissokoov igrač.

"Moram mijenjati menadžera jer me Rennes inače neće pustiti", napisao je SMS porodici i dva dana ranije poslao Kodjiji poruku u kojoj s njim raskida ugovor.

"Strašno se bojao. Nije on to sam želio napraviti, na to su ga natjerali", rekao je kasnije Kodjia.

Rennes je nudio Dembeleu da mu plati čak pet miliona, koliko iznosi klauzula, ako potpiše novi ugovor bez odštetne klauzule. Dok su drugi klubovi razmatrali ponude, Borussia Dortmund je prošlog ljeta bila najkonkretnija. Ali, ne slučajno. Vlasnik Rennesa, Francois-Henri Pinaul, je 2007. godine kupio kontrolni paket dionica Pume, koja je tada bila tehnički sponzor Dortmunda. Njemački klub očito je bio favorit uprave u Rennesu i, zahvaljujući jako dobrim odnosima, Nijemci su izašli u susret Rennesu i platili Dembelea 15 miliona eura. Na opće čuđenje, Dembele je na potpis ugovora došao opet s Kodjijom, s kojim je večer prije potpisao novi ugovor o zastupanju. Na taj se način Ousmane želio odužiti njemu i Sambagueu na pomoći koju su mu pružili u karijeri, iako je zbog toga taj transfer još pod istragom FIFA-e.

Pedantni Nijemci nisu u tome željeli sudjelovati, i transfer je umalo propao prije nego što su nagovorili Dembelea da potpiše petogodišnji ugovor bez Kodjijeva imena igdje u papirima. Kad je shvatio kako su ga "nasanjkali", Kodjia je tražio sudsku zaštitu i od Rennesa i Sissokoa zatražio tri miliona eura odštete u ime kršenja ugovora. Dembele je zaboravio na sve te probleme i počeo raditi ono za što je doveden. U prvoj i jedinoj sezoni je za Borussiju u 50 fantastičnih nastupa upisao deset golova i 22 asistencije.

Lakoća s kojom je Dembele igrao na velikoj sceni bila je naprosto zastrašujuća. "Henryjevski" međukorak, koji je i najbrže stopere ostavljao metrima iza sebe, nevjerojatne promjene smjera i jednaka ubojitost s obje noge, rasturale su Bundesligu. Iako je klub iz Dortmunda vjerovatno najbolja sredina u Europi za razvoj pravog mladog igrača, Dembele je po završetku sezone ljudima iz kluba jasno dao do znanja da nema namjeru ostati u Borussiji i sljedeće sezone. A kad je PSG šokirao svijet kupnjom Neymara, Barcelona je bila poziv koji se ne odbija, ali je Španjolcima trebalo jako puno truda da slome mudre Nijemce i zadovolje njihove goleme apetite.

Takav odnos prema potencijalnom transferu karijere razljutio je Dembelea koji se prestao pojavljivati na treninzima uoči utakmice 1. kola njemačkog kupa. To se nije svidjelo ni ostalim igračima, a na početku priprema se na treningu potukao s Romanom Bürkijem. U klubu su bili svjesni da će ga prodati pa su ga suspendirali do daljnjega iz momčadi kako bi se što bolje pripremili za novu sezonu. Odnosno, do realizacije transfera. Jer jako je dobro Hans-Joachim Watzke znao koliko Barcelona želi, i koliko joj treba Dembele, i bilo je samo pitanje vremena kad će pristati na sve uvjete žuto-crnih.

A oni kažu: 105 miliona eura odmah i još 45 ovisno o rezultatima i njegovim nastupima. Tako je Dortmund dobio 150 miliona eura za igrača starog 20 godina. Greška? Ni slučajno. Nema tog 20-godišnjaka za kojeg neko ne bi prihvatio takav novac, a Borussia će ga sigurno znati pametno investirati.

(index)