FIFA uvodi novine na narednom Mundijalu 2018.godine

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino se nada da će se na Svjetskom fudbalskom prvenstvu 2018. u Rusiji koristiti video-snimci za pomoć sudijama da izbjegnu veće greške prilikom suđenja.

23.11.2016 u 18:13
FIFA

Nakon prvog izvršnog sastanka na vrhu FIFA koje se održava u Francuskoj Infantino je rekao kako video-snimci mogu pomoći sudijama kod donošenja odluka vezanih za prekršaje, golove ili crvene kartone.

"To neće dati odgovor na sva pitanja koje sudija može imati, ali im može pomoći da ne naprave ozbiljnu grešku", dodao je.

"Sudac koji sjedi ispred ekrana i gleda snimak u razmacima od dvije, tri ili četiri sekunde može savjetovati sudiju na terenu, ako ga on traži i tako izbjeći ozbiljnu grešku", pojasnio je predsjednik FIFA.

"Još jednom naglašavam, to će se odnositi na odluke koje mogu promijeniti ishod utakmice - golove, prekršaje, i crvene kartone i to su slučajevi u kojima se može koristiti video-snimak."

"Razgovaramo o tome 50 godina i sada ćemo to testirati", napomenuo je, kazavši kako testiranje može biti provedeno već idući mjesec na klupskom prvenstvu u Japanu ili 2017. godine na Konfederacijskom kupu u Rusiji.

"Sve ćemo testirati, eksperimentisati i raditi greške, ali prvi su rezultati pozitivni i nadam se da ćemo 2018. biti u stanju pomoći sudijama na Svjetskom prvenstvu", istakao je Infantino.

"Paradoksalno je da je jedini koji ne vidi ozbiljnu grešku sudija na terenu dok svi gledaoci na stadionu sa svojim mobilnim ili oni ispred televizora grešku vide odmah, a sudija je ne može vidjeti ne zato jer ne želi nego zato što nije u stanju", dodao je predsjednik FIFA.

U martu je IFAB odobrio dvogodišnju probu sistema u kojem Video Assistant Referee, s pristupom video-snimcima, pomaže sudijama na terenu u preispitivanju ključnih odluka.

Australija, Brazil, Njemačka, Italija, Holandija, Portugalija i SAD već provode testiranja s video-snimcima.

(agencije)