Od zatvorenika do prvog strijelca Premijer lige

Golom protiv Chelsea, najbolji golgeter Premier lige Jamie Vardy u dresu Leicestera, stigao je do 15. gola ove sezone,
15.12.2015 u 10:06
vardy

Fudbal je počeo trenirati u Sheffield Wednesdayu, ali odatle su ga izbacili s objašnjenjem da je prenizak. Prije nego se s nogometom nastavio baviti u devetoligašu Stocksbridgeu, Vardy je svoju frustraciju izbacivanjem iz Sheffielda iskazao u jednoj tuči zbog koje je završio u zatvoru, ali je okarakteriziran i kao huligan pa se svakog vikenda u 18:30 morao javljati u policijsku stanicu. Osim toga, nosio je i elektronsku narukvicu koja je uvijek odavala njegovo kretanje.

No, i tako je igrao odlično u Stocksbridgeu. Prvo u rezervama, a onda i u prvoj ekipi za koju je u 107 utakmica postigao 66 golova te pomogao svojem klubu da ostvari plasman u osmu ligu. Osim golova isticao se i crvenim kartonima, koji su ga koštali transfera u Sheffield United jer je dva puta 'pocrvenio' upravo na utakmica u kojima su ga oni gledali. No, ipak je promijenio klub – 2010. je otišao u Halifax, u sedmu ligu.

Tamo je ostao jednu sezonu, zabio 29 golova u 41 utakmici i slijedio je novi rang – petoligaški Fleetwood Town. I tamo je epizoda trajala jednu sezonu s novom eksplozijom – 31 golom u 36 utakmica pa su ga zapazili iz Leicestera koji je tada bio član Championshipa.

Vardy je prelaskom u redove 'Lisica' postao najplaćeniji amater u historiji jer ga je Leicester platio milion funti, ali u drugoj ligi nije baš briljirao te opravdao očekivanja. Zabio je tek 5 golova u 29 utakmica, ali se u drugoj sezoni probudio i sa 16 golova pomogao Leicesteru da uđe u Premiership.

Svoju prvu sezonu u elitnom rangu Vardy je odigrao promjenjivo, baš kao i cijela ekipa. Briljirao je na početku sezone u utakmici u kojoj je Leicester potpuno uništio Manchester United, a onda se primirio sve dok pri kraju sezone Nigel Pearson nije digao svoj tim i spasio ih ispadanja. Upravo je Vardy bio najbolji igrač Leicestera zadnjih mjeseci pa je i dobio poziv Royja Hodgsona.

Danas je prvi strijelac na Ostrvu sa 15 golova.

(pressing.ba)