On je pio, pušio, nije redovno trenirao i bio jedan od najboljih

Svaki navijač hrvatske nogometne reprezentacije istaknut će kao najveći uspjeh bronzu u Francuskoj '98. Davor Šuker, Zvonimir Boban, Aljoša Asanović bili su nosioci igre koju je postavio Miroslav Ćiro Blažević.
04.03.2016 u 16:48
robi

Jedan od igrača koji je tada po mnogima mogao više dati, ali iz ovih ili onih razloga nije je Robert Prosinečki. Označavan kao jedna od najvećih zvijezda evropskog nogometa, 'žuti' nije nikada do kraja ispunio očekivanja nogometne javnosti, unatoč igranju za Barcelonu i Real Madrid. Ozljede, oscilacije u formi, dovele su 2001. 'španera' u Portsmouth.

Magazin Four Four Two donosi priču o heroju Portmsoutha, koji je za jednu sezonu uspio postati ikonom. Klub s juga engleske je prethodnu sezonu jedva izbjegao ispadanje u treći razred engleskog nogometa, pa je potpisivanje Prosinečkog stiglo kao veliko iznenađenje. Ne treba naglašavati da su navijači pohrlili na Fratton Park kako bi vidjeli Prosinečkog i mladog Petera Croucha na djelu. Nadanja su te godine bila velika. Tadašnji predsjednik kluba, Milan Mandarić obećao je hrvatskom reprezentativcu 15.000 funti sedmično, što je bila astronomska plaća za drugoligaškog igrača.

Prva utakmica pokazala je raskošan talent kojim Prosinečki raspolaže, braniči Grimsbya nisu znali kako ga zaustaviti, pa su u drugom poluvremenu dvojica igrača bila zadužena za njega, ali nije pomoglo. Razlika u kvaliteti bila je vidljiva pri svakom dodiru Hrvata s loptom, koji je bio najbolji pojedinac u 4-2 pobjedi Portsmoutha.

Sljedeće utakmice donosile su isto, uključujući i gol iz slobodnog udarca s 25 metara protiv Crystal Palacea, te majstoriju protiv Roterhama, kada je prvim lažnjakom protivničkog igrača bacio na pod, da bi ga onda pričekao da ustane i ponovio potez.

Iako je Prosinečki igrao nešto slabije sredinom sezone, uspio je postići hat trick u utakmici protiv Barnsleya, u kojoj je Portsmouth vodio 4-2 desetak minuta prije kraja, da bi utakmica završila 4-4. Nakon te utakmice postigao je još samo jedan gol u sezoni.

Talent, karizma i arogancija koju je Robi donio u Portsmouth, klub koji je tu sezonu završio na 17, mjestu, ustoličili su ga kao legendu kluba. Igrač za kojeg Ivan Rakitić često zna reći kako je upravo od njega možda i najviše naučio, kada je Prosinečki bio u stožeru reprezentacije, postao je idol navijača u samo jednoj sezoni. Mnogi ga smatraju najboljim igračem koji je obukao plavi dres Portsmoutha.

(JL)