Ovako će izgledati budućnost klupskog fudbala

Naveliko se špekulira o osnivanju tzv. Superlige, odnosno prvenstva najsnažnijih evropskih klubova, a iz Danske sada stižu informacije kako će se paralelno s njom igrati evropske Regionalne lige, piše danski portal Copenhagen Post.
13.10.2016 u 19:32
regionalna liga

Superligu će činiti najbogatiji i najjači klubovi Starog kontinenta (uz moguće pozivnice klubovima iz cijeloga svijeta) koji se ionako svake godine bore za naslov u Ligi prvaka, a tzv. mali klubovi pokušavaju naći zadovoljavajući model prema kojem bi imali što jače takmičenje i čim veću finansijsku korist, pa tako Danci, tačnije klub Kopenhagen, predlažu osnivanje tri Regionalne lige.

Jedna bi bila Sjeverna, druga Istočna, a treća bi obuhvaćala pretežno područje Sjeverozapadnog Balkana, eventualno Srednje Evrope. Bh. klubovi bi, ako uopšte dođe do realizacije, bili u kompotu sa susjednim državama, a za vjerovati je da bi takva liga imala značajan novčani impuls obzirom da bi bila pod pokroviteljstvom UEFA-e.

- Jasno nam je da se veliki klubovi ponašaju kako žele. No, mi moramo pronaći garancije za svoju stabilnost u budućnosti. Moramo se razvijati kao klub i biti uvijek atraktivni sponzorima kako bi mogli privući dobre igrače i trenere. Stoga, osnivanje ovakve lige je esencijalno. Jednostavno, moramo ostati u evropskim takmičenjima - izjavio je Anders Horholt, direktor danskog kluba Kopenhagena.

Razgovori na ovu temu se, pišu strani mediji, vode već neko vrijeme na marginama sastanaka UEFA-inih tijela, a upravo su danski klubovi prije 15-ak godina insistirali na osnivanju tzv. Atlantske lige koja je trebala okupljati ekipe iz Nizozemske, Portugala, Belgije i skandinavskih zemalja, ali ideja nikada nije osobito zaživjela.

Dakako, paralelno sa Superligom i Regionalnim ligama igrala bi se i nacionalna prvenstva, ali u njima ne bi igrale ekipe iz navedenih nadliga.

Primjerice, ako bi se Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek odlučili na igranje u Regionalnoj ligi iz Hrvatske za naslov u HNL-u bi se borili Lokomotiva, Slaven Belupo, Istra...

Tako bi recimo u ovoj Regionalnoj ligi igrali Sarajevo, Željezničar i Zrinjski, za prvaka BiH bi se borili Široki, Sloboda, Čelik.

Prvak bh.lige bi išao u Regionalnu ligu a zadnji ili predzadnji bi se vraćao u nacionalno prvenstvo kao treći rang takmičenja.

Čudna, ali zanimljiva ideja, vrijeme će pokazati što kažu uključeni akteri.

(JL)